Pater Damiaan

Devotieprentjes:

Als verzamelaar van postzegels en ansichtkaarten kocht ik enkele jaren geleden op een rommelmarkt een stapeltje ansichtkaarten voor een paar euro.  Thuisgekomen bekeek ik de kaarten wat kritischer en bleek er ook een tiental devotieprentjes en/of bidprentjes tussen te zitten. Weer wat later kocht ik op een rommelmarkt een kerkboek met prentjes erin.

De prentjes verdwenen voor een tijdje in een of ander laatje. Op Marktplaats snuffelde ik verder om mijn verzameling(en) nog wat verder uit te breiden. Daar trof ik een advertentie aan van iemand die devotieprentjes te koop aanbood. Ik ging op het aanbod in en had ineens een verzameling gecreëerd van zo’n 600 prentjes. Nu word ik twee keer per jaar door dezelfde adverteerder benaderd met de vraag of ik nog dubbele van hem wil overnemen. Daardoor is mijn verzameling inmiddels al gegroeid tot zo’n kleine 1500 prentjes.

Om zo’n verzameling overzichtelijk te houden moet je beslissingen gaan nemen. Wil ik alles verzamelen? Of verzamel ik alleen prentjes van Heiligen? Ga ik voor de prentjes als herinnering aan 1e communie, vormsel, priesterwijding, professiefeest of een jubileum? Verzamel ik op land en/of uitgever?

Eén beslissing had ik al snel genomen: ik ga géén bidprentjes verzamelen. Onder bidprentjes verstaat een prentjesverzamelaar: prentjes uitgegeven als herinnering aan een overledene. Kleine correctie: ik had er al een dertigtal oudere (dan heb ik het over vóór 1945) en die heb ik nog opgenomen in mijn collectie. Maar alle andere bidprentjes gaan naar de verzameling van mijn zus.

Ik heb me dus toegelegd op de zgn. devotieprentjes.

 

Bij het doorspitten van de hele berg prentjes kwam ik twee prentjes tegen met beeltenis en tekst van Pater Damiaan. En als lid van onze Pater Damiaanparochie vond ik deze prentjes interessant genoeg om ze met medeparochianen te delen.

 

Het eerste prentje (hiernaast voor- en achterzijde afgebeeld) is uitgegeven als herinneringsprentje t.g.v. het 10-jarig bestaan van de “R.K. Vereeni-ging voor ziekenhuisverpleging”  in Alphen aan den Rijn. 

t.g.v. Dit eerste decennium werd een mis opgedragen voor de levende en overleden leden van de vereniging.

 

 

Het tweede prentje dat ik vond vertelt ons vooral iets over de congregatie waar Pater Damiaan was ingetreden, t.w.: Congregatie der H.H. Harten van Jezus en Maria.

         achterzijde prentje                    voorzijde prentje                                              binnenzijde prentje

 

Deze pagina is als artikel geplaatst in het kerkblad "Parochienieuws" van de
Pater Damiaanparochie  -  jaargang 19 - nummer 3 - 2018 

 

terug