Ermou - Syntagmaplein - Nationale Tuin

ERMOU  is de grote winkelstraat van Athene.  Deze west/oost-as is voor het winkelende publiek het meest interessant tussen Monastrira-                   kiplein en Syntagmaplein in oostelijke richting. In westelijke richting is de Ermou minder een winkelstraat, maar een toegangspoort naar de wijk Thisio waar het 's avonds - vanaf het plein bij het metrostation - enorm gezellig kan zijn bij de verlichte kraampjes met sieraden, met muzikanten uit alle delen van de wereld en de kleurrijke gasten.

 

Het eerste gedeelte van de Ermou (in oostelijke richting) is nog niet autovrij en daardoor ook minder prettig. Maar na zo'n 200 meter begint de winkelavenue zónder autoverkeer. Opvallend zijn twee kerkjes: het ene kerkje "verstopt" de Ermou een beetje omdat het midden in de straat staat en je er links en rechts omheen moet lopen. Het tweede kerkje is op een andere manier "verstopt". Letterlijk: tussen de betonnen poten van een 5-sterrenhotel.

 

Kerkje midden in de Ermou

kerkje in de Ermou - onder een 5-sterren hotel

 

Het eind van de Ermou mondt uit op het Syntagmaplein. Als we de boekjes mogen geloven is dit 's avonds "the place to be". Wij houden het echter op het veel knussere Monastirakiplein en het plein bij de metrohalte van Thissio.

Als je vanuit de Ermou het Syntagmaplein oversteekt sta je voor het Parlementsgebouw bewaakt door de Evzones

 

De Evzones  zijn de soldaten in traditionele kledij die het gebouw waar zij voor staan (het parlementsgebouw of het huis van de president)                         moeten beschermen. Het is echter alleen nog maar een ceremoniële functie.

Met hun dikke kleding aan (rok, jasje, lange onderkleding en wollen kousen) staan ze onbeweeglijk stil bij een temperatuur van 34 graden. Vanwege deze hoge temperatuur is de aflossing ieder half uur i.p.v. ieder uur.

 

De evzones moeten "knap" (wie in het leger bepaalt dat dan?) en minimaal 1.80 tot 1.85 lang zijn en worden gekozen uit de dienstplichtige militairen. Hun kostuum is het tenue dat rebellen droegen tijdens de Vrijheidsoorlog.

Bijzonderheden over het kostuum:

  • het hoofddeksel (fesi) en de schoenen zijn rood (herinnert aan het BLOEDige treffen met de Osmaanse Turken)
  • de zwarte kwast aan het hoofddeksel bevat 400 haren (herinnert aan bijna 400 jaar overheersing van Ottomaanse Turken in Griekenland. Wij zagen dat de kwast gebruikt werd om zweet af te wissen, maar de kwast werd ook voor de mond gehouden bij een gesprekje tussen wacht en een militair om liplezen te voorkomen.
  • De katoenen rok (foustenela) bestaat uit 400 plooien, eveneens een verwijzing naar de bijna 400-jaar overheersing.
  • In de pompons op de schoenen zitten scherpe mesjes verborgen zodat een ontwapende soldaat de tegenstander altijd nog ernstig kan verwonden door hem te trappen
  • De schoenen wegen per stuk anderhalve kilo.

 

Achter het parlementsgebouw ligt de Nationale tuin. Als je de stadshitte even wilt ontlopen kun je hier mooi terecht. In het park is een vijver, een klein botanisch museum, een restaurant, een aantal leuke zitplaatsen en verwaarloosde kooien van het voormalige dierenparkje.