Plezierenvertier.nl

Opatija

De laatste plaats die we willen bezoeken is Opatija. We weten al dat het géén Porec of Rovinj zal zijn, maar nu we er toch in de buurt zijn.....! Opatija is de plaats waar de Oostenrijkse en Hongaarse adel sinds 1850 zijn heil zocht, nadat wetenschappers bijzondere heilzame kwaliteiten aan Opatija hadden toegedicht (küren voor tuberculose etc). De hoofdstraat is dan ook één aaneenschakeling van hotels en winkels met de meest fraaie gevels in Renaissance, Barokke en Neo-Classistische stijl.

 

 

De foto hierboven links is genomen van af de helling waarop de woningen van de autochtone inwoners staan. Vanaf dat punt hebt je prachtige uitzichten op de zee. Behalve als er ten behoeve van de toeristen een hotelflat neer wordt gezet. Weg uitzicht! Over horizonvervuiling gesproken!! (foto rechts)

 

Om naar Opatija te komen wilden we de kustweg volgen. Maar vanwege tijdelijk onderhoud was dit niet mogelijk en moesten we de route volgen richting Reijeka. na zo'n 40 kilometer dien je dan een keus te maken; óf je gaat door de Uckatunnel, óf je gaat door het Uckage-bergte. We hebben voor het laatste gekozen. Een goed begaanbare route met mooie uitzichten en af en toe een hellinkje van maximaal 18%

 

 

 

 

 

De meest in het ooglopende attractie is Villa Angiolina. De villa is gebouwd door een Italiaan als zomerverblijf voor zijn vrouw Angiolina. Het park rondom de villa is vrij toegankelijk en geeft direct toegang tot de zee.