Londen:        The Highlights

In de planning die je maakt als je - om het even welke stad dan ook - wilt bezoeken komen  altijd gebouwen, musea, bruggen en evenementen voor die je hoe dan ook zou willen bezoeken.

En in de voorbereiding op Londen was dat niet anders. Op het lijstje stonden in ieder geval: de regeringsgebouwen (The houses of Parliament), The Big Ben, Trafalgar Square, Westminster Abbey, Buckingham Palace en S. Paul's Cathedral, St. James - en Hydepark, en de Towerbridge.

En ben je met zijn vieren dan heb je ook rekening te houden met andermans wensen. Probeer dat allemaal maar eens in 3 á 4 dagen te proppen. Maar het is ons voor een overgroot deel gelukt. Zie hier ons bezoek aan Londen: een stad om nog eens naar terug te gaan.

 

De regerings gebouwen:

 

 

Officieel heten de parlementsgebouwen

 

"Palace of Westminster".

Half  11e eeuw werden de eerste gebouwen hiervan aanbesteed. Na een brand in 1834 werd het hele complex herbouwd.
Het gebouw bevat meer dan 1100 kamers.

 

De Big Ben is het meest aandachttrekkende
symbool van deze regeringsgebouwen

 

 

Op het moment dat wij een bezoek aan Londen brachten was een gedeelte van The Houses of Parliament - wegens verbouwing - in plastic gewikkeld. En The Big Ben was helaas helemaal ingepakt, m.u.v. de klok. So-wie-so jammer dat je de toren niet kunt zien, maar waarom de Tower niet "torengroot" afgedrukt op linnen zodat je toch een indruk krijgt. Eerder zagen wij dat al eens met de Brandenburger Tor in Berlijn.

 

Horse Guards, Trafalgar Square en Westminster Abbey:

 

Aan Derby Gate  zien we nog meer regeringsgebouwen. Na zo'n paar honderd meter stuit je op de Horse Guards.  
Zij staan bij de officiële toegang tot de koninklijke paleizen. Zoals in zo vele andere steden (we zagen het ook in Athene en Boedapest)
is het meer een ceremoniële functie en vooral een toeristische attractie. Lopen we de hele straat uit komen we uit op Trafalgar Square

regeringsgebouwen Derby Gate

regeringsgebouwen Derby Gate

The Horse Guard

 

 

Eenmaal door de poort komen we

op het binnenterrein met de

koninklijke gebouwen

en het Horse Guard museum.

 

 

 

Trafalgar Square:  

 

het beroemdste plein van Londen. Hier wordt nieuwjaar gevierd, vinden evenementen plaats of hang je gewoon wat rond. De 42 meter hoge Nelson's Column is een herinnering aan admiraal Nelson die Napoleon versloeg in het Spaanse Kaap Trafalgar. Nelson liet hierbij het leven (1805).

 

Westminster Abbey:

 

Dit grootste religieuze gebouw van Engeland valt onder de Britse koninklijke familie.

William The conqueror (Willem de Veroveraar) werd in deze kerk in 1066 als eerste tot koning gekroond. In 1953 was Elisabeth II voorlopig de laatste. 

Verder lijkt het wel een overdekt privé-kerkhof te zijn voor leden van het koninklijk huis, maar ook voor bekende wetenschappers, kunstenaars, musici en militairen.

Overigens - gezien de vele mooie grote standbeelden die we m.n.  in de wijk Westminster zagen - kunnen we constateren dat de Britten respectvol omgaan met hun beroemdheden (zie hieronder)

 

Sint James Park - Buckingham Palace - Hyde Park:

 

Sint James Park:   

een mooi aangelegd park waar je door heen wandelt richting Buckingham Palace. Van uit ligstoelen die je hier kunt huren heb je een mooi zicht op Buckingham Palace en op het wandelend publiek. En verder kun je genieten van de eekhoorns die soms uit je hand komen eten.

Buckingham Palace:   

Buckingham Palace is al sinds 1837 officieel het onderkomen van de Britse koninklijke familie. Eerlijk gezegd was ik niet zo onder de indruk van het gebouw. Met heel wat meer interesse bekeek ik de monumentale poort en de indrukwekkende fontein met prachtige beelden.

Hyde Park:   

Vanaf Buckingham Palace wandel je langs een schitterend smeedijzeren hek Hyde Park binnen. Hyde Park ontleent zijn bekendheid vooral aan Speakers Corner. Wie wil mag zijn of haar mening kenbaar maken, staande op een kistje. Verder mag je in dit park, fietsen, paardrijden, picknicken en wandelen, varen en voetballen. Het park was ooit jachtgebied van Hendrik VIII.

Sint Pauls'Cathedral:

 

 

Hoewel de meeste leden van het koninklijk huis trouw(d)en in Westminster Abbey, kozen Charles en Diana ervoor om het huwelijk in te laten zegenen in St. Paul's Cathedral.

 

Omdat de kerk in WO II niet beschadigd is geraakt, wordt deze nu beschouwd als onoverwinnelijk.

 

Ook is de St. Paul's in de avonduren - wanneer deze schitterend is uitgelicht - een bezoekje waard.

vanaf de Millenniumbrug wandel je richting St. Paul's Cathedral

voorzijde 1

voorzijde 2

The Towerbridge

 

Het al maar drukker wordende verkeer maakte een nieuwe brug noodzakelijk. Deze werd in 1894 zoveel mogelijk oostwaarts aangelegd. Een brug met attracties: de Towerbridge. Via een lift in de toren kun je naar een expositieruimte. De machinekamers van de brug zijn eveneens te bezichtigen.  En er is een loopbrug op 42 meter hoogte waar je een pracht uitzicht hebt over Londen. De glazen vloer waar je over heen loopt en waardoor je in een diepte kijkt maakt het geheel extra spannend.  

 

De legende bij deze brug is de volgende:  Op het terrein van de Towerbridge worden raven gehouden, 8 á 9 stuks. Zolang de raven in de Tower blijven hoeft Engeland geen vijandelijke invallen te vrezen. Zouden de raven het terrein wél verlaten zou dat de val van Engeland betekenen. Omdat te voorkomen wordt één vleugel gekortwiekt, waardoor de raven instabiel gaan vliegen en niet meer buiten het gebied van de Tower komen.

 

 

The Thames (Theems):      met zijn 346 kilometer lengte is de Theems de op één na langste rivier van Engeland. Zijn oorsprong vindt de                                                 rivier in de heuvels van Cotswolds. Zo'n 350 kilometer verder stroomt ze uit in de Noordzee.