Plezierenvertier.nl

Amsterdam

Amsterdam, die grote stad, die is gebouwd op palen.
Als die stad eens ommeviel, wie zou dat betalen?

 Ik niet, jij niet en een ander ook niet.
Rien, tien, twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig, zeventig, tachtig, negentig, honderd.”

Een al-oud lied/aftelversje leert ons dat Amsterdam op palen is gebouwd. Onder de stad zijn tienduizenden houten en betonnen palen (20 meter lang) geheid in de drassige ondergrond. Het aantal palen onder het Paleis op de Dam wordt geschat op 13.000 tot 14.000.

 

Maar wat kies je als meest imponerende, interessantste, belangrijkste object in zo'n stad?
Voor de hand liggen natuurlijk het Rijksmuseum,het Centraal Station, Artis, of het Anne Frankhuis. Misschien kies je voor de Schreierstoren - waar zeemansvrouwen hun tranen de vrije loop lieten als hun zeebonken de haven uitvoeren - of de Westerkerk, waarin de graven van Rembrandt, zijn zoon Titus, Hendrickje Stoffels (dienstmeisje en minnares van Rembrandt), en Govert Flinck (leerling van Rembrandt) of zelfs de Wallen.

 


mijn topic  

Mijn keus is toch gevallen op wat Amsterdam écht is: grachten met herenhuizen.
Grachten voor de bereikbaarheid overspannen met bruggen. Vanuit het centrum gezien ("van binnen naar buiten") achtereenvolgens de Herengracht, de Keizersgracht, en de Prinsengracht. En nog verder naar buiten wordt de stad omarmd door uiteindelijk de Lijnbaansgracht. En aan al deze grachten staan de statige herenhuizen, gebouwd in de Gouden Eeuw, pakhuizen van de VOC, bekroond met prachtige trap-gevels, klokgevels, tuitgevels en halsgevels. Huizen waarin nu artiesten en rijke heren wonen, waarin advocatenkantoren, accountants-kantoren en hotels gevestigd zijn.

 

herenhuizen aan de Leidse Gracht

Herengracht

Reguliersgracht

Prinsengracht met Tropicana

 

meer informatie via:       https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam

 

 

terug