Plezierenvertier.nl

devotieprentjes

 

Mijn eerste devotieprentjes kocht ik op een rommelmarkt in Middelburg. Een stapeltje prentjes inclusief enkele suikerzakjes en ansicht-kaarten voor de totaalprijs van € 7,00.

Enkele jaren later kocht ik op een antiekmarkt een kerkboek voor € 5,00. Daarin zaten ook nog zo'n 25 prentjes.

Het begin was er dus. In 2016 trof ik op internet een partijtje devotieprentjes aan. Toen ik die gekocht had wist ik dat ik een nieuwe verzameling was begonnen. 

 

Het vervolg was een kwestie van uitzoeken en sorteren en bekijken hoe ik ze zou bewaren. Je kunt ze in plastic hoesjes steken, maar dat is lastig omdat ze verschillende formaten hebben. Bovendien als je - zoals ik wil - ook de achterkanten wilt bekijken vraagt dat heel wat hoesjes en mappen maar vooral ruimte.

Een andere mogelijkheid is de prentjes met fotohoekjes op A4-bladen te plakken. Ik kan dan de achterkanten van de prentjes inscannen, afdrukken en er naast plakken. Groot voordeel is dat je - bij uitbreiding van een serie prentjes - gemakkelijk een blad kunt vervangen zonder een heel album te moeten wijzigen. Ik heb gekozen voor deze tweede optie

 

Devotieprentjes of bidprentjes?

De op deze pagina afgebeelde prentjes zijn devotieprentjes.  Van origine zijn het plaatjes van heiligen of afbeeldingen van religieuze zaken waarbij op de achterkant een gebedje gedrukt kan staan. Ook komen ze voor met blanco achterkanten. Veel mensen verzamelen echter bidprentjes.  Daarmee bedoelen we prentjes die uitgegeven worden wanneer iemand is overleden. Een gebruik dat vooral uit de katholieke kerk stamt. Op het prentje staan gegevens van de overledene (geboortedatum, datum van overlijden, naam, etc.). Op oudere bidprentjes staat ook vaak nog een gebedje. De laatste tientallen jaren staat er vaak een beschrijving op van de overledene bij leven.

 

 

 

Van een aantal prentjes geef ik extra informatie. Door op een prentje hieronder te klikken word je naar deze informatie verwezen.