Plezierenvertier.nl

* * *     Gebouwen - (moderne) architectuur     * * *

Reichstag - voorgevel

Reichstag - bezoekersingang

 

Reichstaggebäude:    Een gebouw met geschiedenis! Een in het oog springende datum daarbij is 28 februari 1933. Toen werd het gebouw                                         getroffen door een (nog steeds) mysterieuze brand. De schuld hiervan werd in de schoenen geschoven van de Ne-derlandse communist Marinus van der Lubbe. Hij werd onthoofd! In april 1945 werd het gebouw opnieuw ernstig verwoest, dit maal door de bombardementen van het Rode Leger. Vervolgens duurt het een halve eeuw alvorens de Duitse parlementariërs er zelf mee instemmen dat het parlement verhuist van Bonn naar het Reichstaggebäude in Berlijn. Op dat moment is het Rijksdaggebouw al ferm onder handen geno-men door de wereldberoemde Engelse architect Sir Norman Foster. Van zijn hand is ook de geweldige glazen koepel die het dak van het ge-bouw siert. De glazen koepel is begaanbaar; via licht hellende gangen kan men tot in de top van deze koepel komen. Het licht van deze koe-pel valt middels een uitgekiende techniek van de spiegelkegel tot in de Parlementszaal. Deze ultramoderne koepel staat feitelijk in schril con-trast tot de wat Grieks aandoende voorzijde van het gebouw. Dagelijks staan duizenden mensen uren in de rij om - na gefouilleerd te zijn - het prachtige gebouw, maar vooral zijn schitterende koepel (gratis) te bezichtigen.

 

Op de pagina "straten, wijken en pleinen" heb ik al het een en ander verteld over de moderne architectuur. m.n. Potzdamerplatz is één grote schouwburg van moderne architectuur. En ook de glazen koepel kunnen we daartoe rekenen. Maar verspreid door de stad kun je nog veel meer interessante nieuwe gebouwen ontdekken.

 

 

Twin-towers van Berlijn

 

 

 

Hoffmannstrasze/Eichenstrasze:

 

 

Aan de Hoffmannstrasze/Eichenstrasze staan twee identieke gebouwen die tevens elkaars spiegelbeeld zijn. Deze door architecten Kieferle, Bender en Kiefeler-Nicklas ontworpen 17-verdiepin-gen tellende flats staan bekend als de Twin Towers van Berlijn. Ze staan in de nabijheid van de al even bekende Trep-tower (hoogste kantorenflat van Berlijn)

 

Bundesministerium des Innern:    (ministerie van Binnenlandse zaken).Een zeer indrukwekkend gebouw dat in een U-vorm (boog) aan                                                                 de oever van de rivier de Spree is gebouwd. Vandaar ook de naam "Spree-Bogen". Om de                                                                                 "transparantie" te benadrukken is het gebouw bijna geheel uit glas opgetrokken. Dit bouwwerk is een                                                                 kunststukje van de Berlijnse architect Kühn Berglander Bley

 

 

Spreebogen
ministerie van Binnenlandse zaken

Spreebogen
min. van BZ - gezien vanaf het water

Spreebogen
de binnentuin

 

 

 

 

 

 

 

 

TRIAS:  Het Trias vinden we aan de Holzmarktstrasze en is een                    schepping van de architecten Lucia Beringer en Günther Wawrik uit München. Deze drie gelijksoortige torens zijn dwars op de rivier de Spree gebouwd waardoor ze zich ook prachtig in de rivier kunnen spiegelen. Dit Büro- und Geschäftshaus telt 13 ver-diepingen en ligt bij het S-Bahnhof Jannowitzbrücke.

 

 

Hackesche Höfe:    Dit zijn de bekendste "hofjes" van Berlijn. In de DDR-tijd waren deze ook zwaar verwaarloosd, maar na de val van de                                       muur werd ook hier de restauratie ter hand genomen en ontstonden er 8 hofjes (nummers bij de ingangen van de hofjes) die vooral indruk maken doordat de gevels opgetrokken zijn in de Jugendstil. En verder zijn de hofjes aantrekkelijk, door de verscheidenheid aan inrichting van de winkeltjes: veel kunst en cultuur! Bij het verlaten van de hofjes via poort één kom je uit op de Hackescher Markt en bij de Hackescher Bahnhof.

Hackescher Höfe

 

Hackescher Bahnhof - oud

Hackescher Bahnhof - nieuw