Plezierenvertier.nl

La Spezia + Levanto

Met bijna 100.000 inwoners is La Spezia de hoofdstad van de provincie Genua. Sinds 1853 is hier de marine aanwezig en zodoende heeft La Spezia de grootste vlootbasis van Italië. Ook op winkelgebied kun je er zeer behoorlijk terecht. Kleding is over het algemeen redelijk goedkoop en ook het horecabezoek zal je hier de kop niet kunnen kosten. Tussen 13.00 en 16.00 uur moet je je zelf wel zien te vermaken, aangezien de winkels dan gesloten zijn. La Spezia kent verder veel hoogbouw, waarbij je de mooiste gebouwen juist buiten het winkelgebied moet zoeken. Hier zijn de banken, zakenlieden, makelaars, medici en andere voorname heren gevestigd. Het park dat aansluit aan de haven is zeer de moeite waard vanwege het groen, de beelden, de rustpunten en de grote verscheidenheid aan subtropische plantengroei.

 

subtropische plantengroei - cactea

 

 Jammer dat het hier en daar tamelijk onfris ruikt. Bij de haven leek het de geur van rottend alg en wier. In de stad hadden we regelmatig last van de luchtjes uit de vuilcontainers en riolering. Het zal ongetwijfeld ook wel te maken hebben met de dagenlange hogere temperaturen.

 

Omdat we met een "7 - dagen Cinque-terre-kaart" op zak rondlopen kunnen we in een redelijk groot gebied kosteloos met de trein reizen. La Spezia is voor ons de verst gelegen plaats die we hiermee kunnen bezoeken. Hieronder een aantal foto's.

muurschildering bij station Riomaggiore

 

De laatste dag alweer voor de thuisreis. Nog eenmaal gaan we met de trein op pad. En deze keer is de keus gevallen op Levanto. In het handboek Noord - Italië kwam deze plaatsnaam niet voor, het geen ons liet denken dat het om een niet al te groot en onbeduidend plaatsje zou gaan. Bij aankomst echter valt ons het redelijk grote station al op. Zoiets is meestal wel een graadmeter voor de rest. En die rest viel ook niet tegen. Als je vanaf het station richting zee loopt kom je tot de ontdekking dat we hier het grootste strand vinden dat we deze dagen zijn tegen gekomen. Het grenst verder aan een leuk en schaduwrijk parkje. Ook de middenstand en horeca is goed vertegenwoordigd. Al met al was het de moeite om er een paar uurtjes in rond te zwerven

Levanto - winkelstraat

Levanto-achterzijde gebouw van de bank en de dokter

Levanto - strand 

Levanto - overdekte markt

 Het lijkt er niet op dat  het uiterlijk van de huizen iets is dat de mensen hier het meeste bezig houdt. Vaak ziet het er verwaarloosd, verveloos en rommelig uit. Dit ene huis in Levanto is echter een uitzondering op de regel.
De gevel is beschilderd waardoor een 3D-effect ontstaat en het geheel eruit ziet als een onvervalste Romeinse villa.

 

 

 

 

Tot slot:  de taal:

Ik spreek geen Italiaans en ik versta het al evenmin. Maar móói is het wél (zie hiernaast!!)

(verboden het spoor over te steken)

 

terug