Plezierenvertier.nl

Gebouwen - 2:

 

Bálna:
Soms kan moderne en historische bouw mooi in één gevlochten worden. Ik ken er voorbeelden van in Antwerpen, maar ook in Boedapest vond ik een mooi voorbeeld: Bálna (= walvis). Het glazen gebouw is gesitueerd tussen enkele 19e eeuwse pakhuizen. Het is een ontwerp van de Nederlandse architect Kas Oosterhuis.

 

Het Sándor-paleis:

 

 

Tot 2003 zetelde hier de president van Hongarije en het kabinet van de president. Het is het eerste officiële paleis van de Hongaarse president.

 

Het paleis ligt in de omgeving van Buda Castle.

 

 

 

 

Budavari Silko:

Het stationnetje vanaf Szent György tér, waar vandaan je met de funicular (berg-tandradtreintje) naar beneden kunt en uitkomt bij de Kettingbrug.

 

Vigado Concert Hall:

De concertzaal (2e grootste van Boeda-pest) ligt in Pest.

De gevel van de Vigado-concertzaal werd in 2006 volledig gereinigd en vervolgens gerestaureerd.

De Concert-hall is de thuisbasis van Het Hungaruan House of Traditions of State Folk Ensemble, een  groep die de tradi-tionele muziek en dans van het land een boost heeft gegeven. De groep kwam in 1951 naar Boedapest en bestaat uit een 30-tal dansers, een 5-koppige folkgroep en een zigeunerband van 14 leden.

 

 

 

Katedra Nyelviskola

In dit voormalige postkantoor en verzekeringskantoor huist nu één van de drie taalscholen van Katedra Nyelviskola.

 

De taalschool kent een enorm aanbod van talen, uiteraard de wereldtalen maar daarnaast ook allerlei Slavische talen, Skandinavische talen, maar ook "vreemdheden" als Oekraïens en zelfs Esperanto.

 

 

Café Gerbeaud:

Sinds 1858 bestaat deze banketbakkerij en confiserie, tevens thee- en koffiehuis. Vanaf 1870 zit het in een schitterend gebouw aan de Vörösmarty tér.

 

Onder haar cliëntele konden ze o.m. Fransz List en keizerin Elisabeth von Österreich (Sisi) rekenen..

 

 

 

 

Aan de Vörösmarty tér kwam ik in een gevelrijtje nog een schitterend gebouw tegen. Het gebouw an-sich trok niet zo de aandacht. Wel de schitterende top in de gevel, hieron-der nog eens vergroot weergegeven. Wat een schoonheid!

 

 

In Boedapest zijn diverse filialen van Casino Las Vegas. Eén daarvan zit in een prachtig gebouw aan de Vigado Utca. 

 

terug