Plezierenvertier.nl

* * *      Rome - Vaticaanstad     * * * 

zaterdag 2 augustus:          We starten vandaag in het Vaticaans Museum (musei Vaticani). We weten nu al dat we niet alles kunnen gaan                                                  bekijken. Er zijn nl. 1400 zalen waarin meer dan 100.000 stuks kunst zijn uitgestald. En dat is nog maar 10% van de ruim 1 miljoen stuks die het Vaticaan bezit. Jaarlijks komen hier meer dan 3 miljoen bezoekers á € 10,00. Op het eerste gezicht dus een leuke inkomstenpost, maar deze gaat bijna geheel op aan de uitgaven voor personele bezetting en het herstel aan beschadigde kunstwerken. Onze reisleider heeft een keuze gemaakt (uit ervaring weet hij goed wat de mensen willen dan wel móeten zien) en leidt ons met interessante verhalen langs diverse beroemde schilderijen en beeldhouwwerken. Absolute toppers zijn uiteraard De Sixtijnse Kapel (Michelangelo), de Stanza (zalen) van Rafaël en De Lacoongroep (een marmeren beeld stelt voor hoe de Trojaanse priester Lacoon samen met zijn zonen worstelt met twee slangen). En verder zijn de gangen met talrijke beeldhouwwerken (borstbeelden en dierenfiguren) zeer indrukwekkend.

 

Na dit museumbezoek wandelen we via het Castel Sant dÁngelo (Engelenburcht) en de Engelenbrug de stad in om een bezoek te brengen aan Het pantheon. Het Pantheon is de best bewaard gebleven 2000 jaar oude Romeinse tempel ter wereld. Deze tempel is gewijd aan alle goden die wij nog herkennen in de planeten: Mars, Venus, Jupiter, Saturnus, etc. Van al deze goden staat hier ook een standbeeld. Ook is hier het graf van de schilder Rafaël. 

De koepel van deze tempel is gemaakt van beton. Om deze gigantisch zware constructie te kunnen dragen zijn er muren gebouwd van 6 meter dikte. De opening in de koepel heeft een diameter van 9 meter. Voor de ingang staan pilaren die uit één stuk gemaakt zijn en 16 meter lang zijn. De met brons beslagen deuren hebben ieder een gewicht van zo'n 6000 kg.

 

zondag 3 augustus:         De 2e dag in Rome. Wie wil kan in de Sint Pieter een Eucharistiedienst bijwonen. Ook kan ieder op eigen gelegen-                                             heid de Sint Pieter bezoeken. Verder bezoeken we vandaag: het Forum Romanum, het Collosseum, het Piazza Campodoglio en het monument ter ere van de 1e Italiaanse koning Victor Emmanuël. 
Al deze grootse monumenten hebben Annelies en ik opnieuw bezocht van maandag 4/08 t/m donderdag 7/08. Speciaal daarvoor hadden we onze Romereis verlengd. Beschrijvingen en foto's hiervan vind je dan ook op de andere pagina's

 

Voor de groep waarmee wij nu 8 dagen opgetrokken zijn nadert het einde. En Theo zou Theo niet zijn als hij dat weer niet op een bijzondere wijze zou doen. Hij stelt voor drank en zoutjes in te slaan en de rondreis gezamenlijk en feestelijk  te besluiten op de boulevard van Lida di Ostea. Hij maakt er even melding van bij de Polizia Municipale die er geen bezwaar tegen heeft. Te midden van honderden inwoners en/of vakantiegangers maken wij "ons eigen kringetje" en even later knallen de kurken van de eerste champagneflessen. Wat Theo niet weet is dat wij zijn leiding, aandacht en initiatieven zó gewaardeerd hebben dat we als groep spontaan een weekoverzicht gemaakt hebben in lied- (Funicculi, funiculla) en gedichtvorm. Wie het leuk vindt dat te bekijken kan hieronder de button aanklikken.