Hassan II - moskee

 

In Marokko zijn er niet veel mogelijkheden om als niet-moslim een moskee te bezoeken. Eigenlijk is de Hassan II-moskee in Casablanca de enige moskee waarin andersgelovigen een kijkje kunnen nemen.

Het is de grootste moskee van Afrika en hoort tot de grootste moskeeën ter wereld.

Als alle plaatsen in en om de moskee bezet zijn tellen we zo'n 110.000 gelovigen: 25.000 in de gebedsruimte binnen en op het plein is er ook nog plaats voor 85.000 mensen.

 

 

De gebedsruimte heeft een vloeroppervlakte van 100 x 200 meter. Aan de zijkanten is op verdiepingshoogte ruimte waar vrouwen hun gebeden kunnen uitspreken. Hier kunnen 5000 vrouwen terecht. De gebedsruimte kan worden afgesloten met een uitschuifbaar dak.
In vijf minuten tijd kan men het dak met een gewicht van 1100 ton en een oppervlakte van  3.400 vierkante meter geheel open schuiven.

 

Enkele foto's van de immense gebedsruimte. In het prachtig versierde interieur zijn de meest kostbare en duurzame materialen gebruikt, waarbij je moet denken aan:  Italiaans glas (Murano) in de lampen en ramen, titanium  in de deuren en deurstijlen, cederhout in plafonds en waar verder allemaal hout is,  marmer, graniet, brons, koper, onyx en meer.

 

In de kelder van het gebouw zijn de wasruimtes: 42 voor de mannen en 42 voor de vrouwen. De wasbekkens hebben de vorm van een lelie.
Moslims wassen zich voor aanvang van een gebedsbijeenkomst om rein te zijn voor Allah. Wassen van de lichaamsdelen kent een bepaalde volgorde; sommige delen worden één keer gewassen, andere drie keer.
Kort gezegd is de volgorde:  gezicht, daarna de handen en tenslotte de voeten. 
Men kent een kleine en een grote wassing.

Het grote plein van de Hassan II - moskee is omringd met enkele belangrijke (bij)gebouwen, t.w.: een mediatheek (foto links), een koranschool en een museum (foto midden). In het museum staan de proefstukken opgesteld, die vooraf aan koning Hassan II getoond moesten worden als voorbeeld van hoe het straks in de moskee zou worden. Foto rechts is een fontein aan de buitenzijde van de moskee.

 

   De minaret is ruim 200 meter hoog en zend een laserstraal uit
     richting Mekka met een bereik van 30 á 35 km.

     Het vloeroppervlak van de minaret meet 25 x 25 meter.

     De groene tegels op de minaret zijn schitterend en veranderen van        een lichte naar een donkere groene kleur en zelfs naar blauw, 
      afhankelijk van hoe het zonlicht erop valt.

     In Marokko heeft een moskee maar één minaret.

      Zie je een moskee met meerdere minaretten dan is dat een moskee
      uit het oosten (bv. Saoudisch).

 

Nog enkele weetjes:

  • 2/3 deel van de moskee is boven het water van de Atlantische Oceaan gebouwd.
  • Aan deze moskee (het gebouw) is zeven jaar lang 24/24 gewerkt door 14.000 mannen.  
  • De aankleding, versieringen zijn aangebracht door 25.000 artiesten, kunstenaars.
  • Totale oppervlakte is 12,5 ha; er liggen 2,5 ha aan tegels op de vloeren.
  • Bij een overlijden wordt een lijk vervoerd door de 'lijkengang'. Tijdens de herdenkingsdienst wordt niet de naam van de overledene uitgesproken, maar spreekt men van ‘deze man’ of ‘deze vrouw’; je bent nl. als naamloze op deze wereld gekomen en zal dus als naamloze uit deze wereld verdwijnen, zonder onderscheid tussen rijk of arm, geslaagd of niet geslaagd in het leven

 

terug