* * *     Rome  -  Het vaticaan     * * *

en de wijk Travestere

woensdag  6 augustus:        Wij hebben besloten deze week in Rome alles lopend af te werken. De verste afstand zal zijn vanaf ons hotel                                                    naar het Vaticaan (ruim een uur). Reden dat wij willen lopen: op de eerste plaats zie je onderweg veel meer; ten tweede: de bussen zijn "stinkend" vol, en bij een temperatuur van 40 graden trekt ons dat niet erg; tenslotte moeten we ook aan de beweging en de conditie blijven denken. We starten nu dan ook voor een fikse stadswandeling richting Tiber waar we het eiland in de Tiber oversteken om zo in de wijk Trastevere te komen.

In deze wijk wonen nog de authentieke Romeinen, de arbeiders, het gewone volk. Al moet gezegd worden dat hier de laatste jaren een behoorlijke kentering in gekomen is. Omdat in deze wijk de arbeiders, de handwerklieden, woonden waren de huren laag. Dit trok weer andere "armlastige" figuren aan als studenten en kunstenaars. De laatste jaren zijn makelaars en bankiers naar deze wijk gekomen om delen op te kopen te renoveren en te verhuren dan wel te verkopen aan de moderne Yups. Het is een vergelij baar verhaal met De Jordaan bij ons in Amsterdam. Toch is het oude Trastevere nog heel herkenbaar.

 

Straatjes in de wijk Trastevere

De kerk Santa Maria in Trastevere is waarschijnlijk de eerste kerk in Rome geweest die gebouwd werd nadat keizer Constantijn aan de Christenen vrijheid van godsdienst gaf. Wel is deze kerk in de 12e eeuw voor een groot deel verbouwd. Opvallend is het plafond waarin veel goud verwerkt is.

 

kerk "Santa Maria"  in de wijk Travestere

 de Tiber

 

* * *     Het Vaticaan     * * *

Sint - Pietersplein

 

Na een wat vluchtiger bezoek en eerste verkenning op zondag 3 augustus gaan we nu opnieuw naar Vaticaanstad, met het doel om de Sint-Pieter nader te bekijken en de koepel te beklimmen.  De Sint - Pieter is gebouwd op de plaats waar voorheen Nero zijn circus (= stadion) had. Hier werd in 64 na Chr. Petrus gekruisigd en begraven. In 324 werd op die plaats door Constantijn een basiliek gebouwd.
Rond het jaar1500 bleek deze basiliek niet helemaal meer te vertrouwen. Paus Paulus VI Borgesius liet een nieuwe kerk bouwen met een lengte van 227 meter waarin 45 altaren en 11 kapellen waren ondergebracht. De Egyptische obelisk tooide vroeger het stadion van Nero. Nu is deze een tiental meters verplaatst om het Sint Pietersplein te tooien. Deze obelisk (overigens zonder hyrogliefen, wat redelijk vreemd is voor een Egyptische obelisk) wordt wel "zonnestraaltje" genoemd, vanwege de vergulde top die dan straalt als een zonnetje. Het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) wordt omsloten door twee halfcircelvormige zuilengalerijen. Als je op een bepaald punt op het plein gaat staan (dat punt is aangegeven) zie je dat alle zuilen keurig netjes in het gelid staan. De zuilengalerijen zijn een ontwerp van Bernini.

 

In de Sint Pieter hebben we nog een bezoek gebracht aan het graf van Petrus. Dit graf ligt onder het hoofdaltaar, onder het baldakijn. Aan dit altaar mag alleen de Paus een eucharistieviering houden. In de grafkelder kun je verder de tombes van talloze andere pausen bezoeken. Ook hebben we nog diverse beelden gefotografeerd en natuurlijk de "Piëta" van Michelangelo.

 

Wij willen ook de koepel van de Sint - Pieter beklimmen. Maar waar begin je aan!
500 treden op een steeds smaller wordende wenteltrap, waarbij je af en toe scheef moet lopen (mee met de vorm van de koepel). Maar wat erger is: het is tussen de 35 en 40 graden. En je komt deze basiliek - en dus ook de koepel - niet in als je benen en bovenarmen niet bedekt zijn, m.a.w.: korte broek en hemdje zijn hier taboe! Het kost ons dan ook heel veel zweet en happen af en toe naar adem! Maar de beloning voor deze tocht is dan ook niet niks: adembenemende uitzichten over Rome!