centrale markt - rommelmarkt

Centrale Markt

De Centrale markt bestaat uit vijf enorme hallen die zo'n 35 meter hoog zijn. Oorspronkelijk wilde men er Zeppelins bouwen, maar dat is er nooit van gekomen. Men richtte de hallen in als markthallen en zo werd de Centrale Markt van Riga de grootste van Europa.
Eén hal is alleen maar ingericht voor de verkoop van vis, een andere hal is alleen maar voor vleesverkoop. De 3 andere hallen verdelen de ruimte onder groenteboeren, bakkers en supermarktproducten. De hallen zijn nokvol en tóch zijn er nog volop handelaren die er ook hun waar zouden willen verkopen. Vanwege ruimtegebrek staan zij met hun nering op het plein om de hallen heen. De hallen worden m.n. bezocht door de mensen die het wat minder breed hebben, omdat hier de prijzen wat lager liggen dan in de gewone supermarkt.
Bovendien is de waar hier wat verser dan in andere winkels. De markt werkt hier al vanaf 1930.

 

Rommelmarkt

Ergens in de buitenwijken van Riga komen we terecht op een rommelmarkt. Het woord "rommelmarkt" kan  niet beter weergeven wat we hier aantreffen : rommel in de ruimste zin van het woord: kapot, onvolledig, roestig en alles op en door elkaar, zodat je met de beste wil van de wereld niet kunt vinden wat je eigenlijk zoekt. Meest opvallende dat we tegenkwamen was materiaal dat terug ging naar de Hitlertijd: dolken met hakenkruizen, foto- en boekenmateriaal m.b.t Hitler, penningen met de beeltenis van Hitler, etc.  De foto's hieronder geven een indruk van deze rommelmarkt.