Plezierenvertier.nl

* * *     Florence    * * * 

dinsdag 29 juli:      De ongeveer 2200 jaar oude stad Florence is nu ons reisdoel. Deze stad met zo'n 430.000 inwoners is vanaf 12e eeuw                                  altijd een toonaangevende stad geweest in Midden-Italië. Echt goed ging het met Florence toen de rijkste familie ter wereld - de familie Medici - naar Florence kwam. Deze bankiersfamilie zorgde voor de grote bloei van de stad in de Renaissancetijd. De stad heeft nog vele herinneringen uit de middeleeuwse-  en Renaissancetijd.

Belangrijkste monument van de stad is de kathedraal. Zijn schoonheid lokt vele toeristen. De koepel van deze kerk is de eerste in zijn soort en is een knap staaltje vakmanschap van Brunelesschi.
Velen verklaarden hem in die tijd voor gek met zijn "koepelidee". Hij zat er zelfs geruime tijd voor in een "gekkenhuis". Niettemin kreeg hij later toch de kans zijn droom te verwezenlijken hetgeen hem lukte in ruim 16 jaar tijd. Voor die tijd een ongehoord knap staaltje vakman-schap. De schrijver Leon Battista Alberti was zó onder de indruk van de grootte van de koepel dat hij het had over "een koepel zo groot, dat deze alle inwoners van Florence bedekt mijn zijn schaduw."

 

 

Tegenover de kathedraal staat het Baptisterium oftewel de doopkapel. 

Hier kun je je vergapen aan de vele prachtige fresco's en aan de koepel. De koepel is met glasmozaiek ingelegd waarbij men niet al te scheutig is omgegaan met het verwerken van bladgoud.

Verder kom je natuurlijk naar Florence voor de Ponte Vecchio ( = oude brug). Aan deze brug liggen tal van kleine winkeltjes en eetgelegen-heden.  En waar Rome de Trevi-fontein heeft (om een gokje te wagen ooit naar Rome terug te keren) zo heeft Florence zijn zwijntje!
Op de Mercato Nuovo staat te midden van de vele stalletjes, kraampjes en winkeltjes een bronzen beeld van een zwijn. Als je via zijn bek een muntje in het rooster eronder kunt laten vallen, en je aait het daarna nog eens over zijn snuit is terugkomst naar Florence verzekerd, zo wil het verhaal.

 

Andere bezienswaardigheden zijn het stadhuis, de diverse beelden (o.a. een kopie van David door Michelangelo), de San Lorenzokerk met het kloosterhof en het weeshuis

 

In de muur van het weeshuis was een "loket" met een draaibare schijf. Op deze schijf werden de kindertjes te vondeling gelegd. De schijf staat bekend als "De schijf van onschuldigen".