Diversen

Zondagochtend zijn we rond 10.00 uur richting Syntagmaplein gelopen om de wisseling van de wacht nogmaals te bekijken. Op zondagochtend is dat namelijk met extra veel vertoon van muziek en manschappen.

Daarna lopen we "op goed geluk" wat  rond om te kijken wat de stad ons nog meer te bieden heeft. We komen in de straat met de prachtige naam Panepistimiou.

In deze straat treffen we naar verloop van tijd enkele schitterende gebouwen aan,te beginnen met de enige grote katholieke kerk vanAthene: de Dionysioskerk. We hebben daar nog het staartje van de Heilige mis meegemaakt.

katholieke kerk gewijd aan de Heilige Dionysios Aeropagitis

 

Als we verder de straat in wandelen komen we drie prachtige gebouwen tegen die op een rijtje naast elkaar staan:
de Academie van Athene, de universiteit van Athene en de Nationale bibliotheek.

De Academie van Athene   is een instituut voor wetenschappelijk onderzoek dat niet door de universiteit wordt uitgevoerd. 

De Academie vanAthene

 

De universiteit van Athene bestaat sinds 3 mei 1837 en heette toen

nog  de Othonian Universiteit. Later werd de naam veranderd in Nationale en Kapodistrische universiteit van Athene. Dit als eerbetoon aan Ioannis Kapodistrias het eerste staatshoofd van het moderne Griekenland. Sinds de opening is de universiteit onafgebroken in bedrijf geweest.

 

 

 

 

 

De Nationale Bibliotheek is het derde gebouw in de rij.

Gedrieën vormen deze gebouwen de "Atheense Trilogie" van de 19e eeuw

 

Dicht bij elkaar - ten zuiden van de Nationale Tuin - vinden we nog twee oudheidkundige objecten:

de poort (boog) van Hadrianus  (linksonder):  
deze triomfboog was deel van een stadsmuur en ligt om de oude straat die leidde van de oude stad Athene naar de nieuwe stad, De 18 meter hoge en 13 meter brede boog werd geconstrueerd door de Atheners in 131-132 n.Chr. ter ere van hun weldoener en geliefde keizer Hadrianus.  

De tempel van Zeus (rechtsonder): 
De Tempel van de Olympische Zeus of het Olympieion in Athene was de grootste tempel in Griekenland, gewijd aan Zeus. Van de 104 zuilen die de tempel bevatte staan er nu nog 15.

 

 

Lyceum van Aristoteles:  
De filosoof Aristoteles stichtte het lyceum tegenover de Academie van zijn leermeester Plato. De fundamenten hiervan werden pas een eeuw geleden aangetroffen. Het behoort nu tot het erfgoed van het Byzantijns museum.

 

winkelenErmou staat bekend als de grote winkelstraat van Athene. Vooral het gedeelte tussen het Monastiraki-plein en het Syntagmaplein telt veel winkels van naam. Maar ga je de zij-straatjes in vind je de veel leukere kleine winkeltjes met allerhande artikelen. Zelf waren we wel gechar-meerd van de winkeltjes in de zij-straatjes van het Monastirakiplein:  Ifaistou en Adrianou.

 

De wijk Thissio ontleent zijn naam aan de oude gasfabriek Thissio. Het is een wijk die vooral jongeren aantrekt en het moet hebben van cultuur, cullinair en groen.

 

's Avonds is het er gezellig vanwege de verlichte kraampjes van allerlei handelaren en muzikanten uit alle delen van de wereld.