Marrakesh - 2

 

per koetsje door de stad

Op de avond dat we in Marrakesh aankomen hebben we een rondrit van anderhalf uur in een koetsje door de stad gepland. Het is een warme avond en dat is misschien wel de reden dat het afgeladen druk is in de stad. We rijden met 11 koetsjes achter elkaar.

De neus van het paard achter ons raakt bijna de achterkant van ons koetsje. En toch zien de brommer- en scooterfanaten kans om er tussen door te scheuren. En verder overal toeterende auto's. Kortom: een hels kabaal en een intense drukte. En niemand die de indruk geeft wel even te willen wachten. Het verwonderd ons dat de paarden hier nog rustig onder blijven en dat er geen ongelukken gebeuren.

 

Djema-El-Fna-plein

Het Djema-El-Fna-plein zou 'the place to be' zijn. Natuurlijk: je moet er geweest zijn, maar of dit nu het meest interessante deel van de stad is? Toegegeven, ik ben er niet 's avonds geweest, wanneer daar - volgens de meeste mensen - de sfeer het leukst is.  En dat wil ik ook best geloven. Maar al het (overbodige) lawaai en de drukte is eigenlijk niet zo aan mij besteed.

de soeks

 

De soeks die allemaal weer leiden naar het Djema-El-Fna-plein zijn weer aardig om te bezoeken. Niet zo'n ingewikkeld stratenplan als in de medina van Fez, maar toch is het wel goed uitkijken welke wegen je inslaat. Maar het was er weer gezellig vertoeven.

 

het vervoer:

Omdat de materialen voor de verkoop aan- en afgevoerd moeten worden zie je hele dagen allerlei tot op de draad versleten karretjes, auto's, afgeladen fietsen, brommers en ezeltjes door de stad gaan. In de soeks zélf worden voor het vervoer vooral handkarren en ezels gebruikt.

En onderscheid tussen levende handel of dood materiaal wordt er niet gemaakt. We zagen busjes torenhoog opgestapeld met kratten waarin kippen en kalkoenen waren gestopt. En ze schromen ook niet om een hok met 6 schapen of enkele koeien boven op een busje te plaatsen.
Ook zagen we nog een auto waar in de laadbak zeker 80 konijntjes los rondliepen.

 

de hotels

Zoals ik al eerder ergens opgemerkt heb, hebben we het getroffen met de hotels waarin we ondergebracht werden.  Allemaal vier-sterrenhotels, meestal met zwembad, steeds goede bedden en lekker eten. In Marrakesh zaten we in hotel 'Le Printemps'.

tot slot nog enkele mooie gebouwen:

In Marrakesh zijn absoluut nog mooie stukjes architectuur te bewonderen, al is het misschien niet altijd zo weelderig als in andere grote steden,
Maar het is zeker de moete waard om eens door de stad te lopen en je ogen gefocust te houden op moderne architectuur.

Het station van Marrakesh

café-restaurant Çappuccino

Moderne woontoren

goudkleurige spiegelwand

 

terug