Granada

Op de dag dat wij Benalmádena voor 4 dagen verruilen voor een hotel in Granada vertrekken wij onder een bewolkte lucht.
Het is de eerste dag sinds we hier zitten, dat we geen helderblauwe lucht zien. Terwijl "Weerman Nederland" laat weten dat daar de zon volop gaat schijnen en de temperatuur de komende dagen in de dubbele cijfers zal uitkomen. Maar dat gunnen we Nederland. We weten dat het hier snel weer beter zal gaan worden.

 

De komende 4 dagen verblijven wij in hotel Inglaterra. De ingang van het hotel is in een smal schilderachtig zijstraatje van dé hoofdstraat van Granada, t.w.: de Gran Vía. Wij zitten dus echt midden in het centrum. Van hieruit zijn alle attracties gemakkelijk te belopen. Alles zit zo'n beetje binnen een straal van één kilometer.

de entree

galerij en vide

       Hotel Inglaterra:  in de avond                                                                            

 

 

Ruim 1100 jaar geleden ontstond de wijk Albayzin als stadskern. Inwoners van de toenmalige stad Elvira zochten meer bescherming en dachten het te vinden op deze heu-vel van Albayzin.

 

Ze bouwden er huizen en paleizen, waterreservoirs en moskeeën en maakten er een stad waar het prachtig wonen was. De Arabische invloed is er nog altijd merkbaar in straatjes en winkelgebied. Een wijk die je als je Granada eens bezoekt zeker niet moet overslaan..

 

Een andere wijk van Granada is Realejo, gelegen aan de zuidkant tegen de helling van het Alhambra. Toen de Moslims hier nog het bewind voerden lagen hier de koninklijke tuinen en boomgaarden. Het was het de wijk van de pottenbakkers.

In Calle Pavaneras staat het Casa de los Tiros: het huis van de schoten. Dat slaat terug op de voorgevel van het gebouw waar karabijnen en kanonnen in de voorgevel zijn opgenomen. De beelden aan de voorgevel stellen voor:  Jason, Mercurius, Hector, Theseus en Hercules. Boven de ingang zien we nog een hart met zwaard. De betekenis: "Het hart heerst", lijfspreuk van de familie Rengifo aan wie het huis toebehoorde. De familie was tevens eigenaar van het Generalife in het Alhambra. In het Casa de los Tiros is nu een museum gevestigd.

Voorgevel Casa de los Tiros

Wat mij het meest getroffen heeft in het Casa de los Tiros zijn de 2 schilderijen hierboven en de zoldering in de gouden zaal.

1) het eerste schilderij heet "La ladrona" (de dievegge). We zien een prachtige vrouw, gehuld in vieze, vuile kleding, een            geweldige tegenstelling. Wie ziet hier een dievegge in? Het schilderij is van Antonio Fabrés Costa.

2) Het tweede schilderij is van Andrés Cortés Aguilar en heet vendedora Gitana [ zigeuner-verkoopster]. Vooral het                    getekende gezicht van deze vrouw is prachtig weergegeven..

3) de derde foto toont de zoldering van de gouden zaal: prachtige portretten van edellieden en tot de verbeelding                      sprekenden persoonlijkheden van deze streek.

 

 

Eén dag voor we een bezoek brachten aan het Casa de los Tiros waren we in (op) het Alhambra. Vanaf de Torre de la Vela (= uitkijktoren) - de hoogste toren van het Alcazaba - keek ik op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.
In het dal zagen we een moskee. Ik maakte er een foto van. Leuk was het om de andere dag in het museum te ontdekken dat er vanaf de positie waar ik stond, ooit ook een schilder stond, maar dan niet met een camera maar met schildersezel.
(zie de foto's hierboven).

 

           Het Alhambra

de kathedraal
in bewerking

Basiliek San Juan de Dios

in bewerking

 

terug