Plezierenvertier.nl

Malaga

Malaga zullen we naar alle waarschijnlijkheid wel twee of drie keer bezoeken. Niet alleen om mee te profiteren van de ge-zellige sfeer, maar uiteraard ook om zaken te bezoeken. Deze eerste keer is dat in ieder geval de kathedraal van Malaga en de Plaza de la Merced. Daarnaast willen we ons ook nog even oriënteren op onze reis volgende week vanuit Malaga naar Granada: welk station moeten we hebben, welk busnummer, moeten we reserveren, hoe laat moeten we vertrekken, etc.

 

De Santa Iglesia Catedral 

Basilica de la Encarnacion:

Dat is de volledige naam van wat kortweg ook “de kathe-draal” genoemd kan worden. In de titel staan 3 namen voor één en hetzelfde gebouw: Iglesia (= kerk), Catedral (kathe-draal) en Basilica (= basiliek). “Incarnatie” is de naam van de kerk geworden en betekent: God is - in en door Jezus Christus - mens geworden.

Bijnaam van de kerk is in het Spaans “La Manquita” of wel “de éénarmige vrouw”. De kathedraal kreeg deze bijnaam omdat door geldgebrek één van de twee torens niet kon worden afgebouwd (zie foto rechts)

 

 

 

Omdat de bouw van de complete kerk een tijdsbestek van ruim 250 jaar beslaat (1528 – 1783) zijn er diverse bouw-stijlen waarneembaar, zowel aan de buitenkant als aan het interieur: barok en renaissance voeren de boventoon terwijl ook nog hier en daar een vleugje gotiek waarneembaar is.

In de gevel aan de westkant zijn drie prachtige medaillons aangebracht. In het midden wordt “Maria Boodschap” verbeeld (de aankondiging dat Maria moeder zal worden) en links en rechts daarvan twee beschermheiligen van Malaga:
de H. Cyriacus en de H. Paula.

 

In het interieur vallen het koorgestoelte met rijk houtsnijwerk op en de diverse kapellen rondom het middengedeelte.
Door de burgeroorlog in de Spanje die tot 1975 duurde (regime Franco) is er nogal wat aan kunst verdwenen of kapot gegaan.Veel is hersteld, maar dus niet meer geheel en al origineel.

 

 

 

Kapel van de H. Sebastiaan

De Barokke kapel van Franciscus van Assisi (onder); erboven het beeld van de H. Clara; verder enke-le andere heiligen uit de orde der Franciscanen.

 

 

 

Kapel van het H. Hart in Barokstijl.

Palacio Episcopal:

Aan de westkant van de kathedraal staat het Palacio Episcopale (bisschoppelijk Paleis) nu museum voor de kunst. 

 

Plaza de la Merced:

 

De Plaza de la Merced is een oergezellig pleintje in Malaga. Veel jonge mensen, muzikanten, artistiekelingen en chillende jongelui zitten hier bij elkaar op de banken te jammen en te genieten van de zon. Midden op het plein staat een obelisk. 

Onder de obelisk is een graftombe met daarin de lichamen van 48 mannen die in 1831 een mislukte staatsgreep pleegden en gefusilleerd werden. Het plein wordt verder omzoomd door hoge gebouwen en leuke terrasjes.

Op Plaza de la Merced nr. 15 staat het geboortehuis van Pablo Ruiz Picasso. In het huis zijn zaken te bekijken als geboorteregister, foto's, kledingstukken etc.

 

 

Doopjurkje, blouse en schoentje van Pabla Ruiz Picasso. 

 

 

Plaquette - geboortetegel


Pablo Ruiz Picasso:

 

 

 

 

 

Het Picasso-museum

Hoewel Picasso kennelijk niet zoveel op had met zijn geboorteplaats Mala-ga (hij stierf in 1973 in Frankrijk en bezocht Malaga het laatst tijdens de kerst van 1900), maakt Malaga - toeristisch en economisch gezien - dankbaar gebruik van de naam van zijn beroemde inwoner van weleer. Zijn geboortehuis, maar vooral het museum, lokt vele duizenden naar deze stad. 
Zelf ben ik niet zo'n fan van zijn kubistische werk. Behalve schilder- en tekenwerk kun je in het museum ook kijken naar beeldhouwwerk en keramiek van zijn hand.

 

Het stiekem gefotografeerde uiltje.
(fotograferen in dit museum mag niet).Het is gedateerd op de geboorte-dag van mijn vrouw Annelies.

en omdat ie zo mooi is............................ hier de volledige naam van Picasso:              Pablo Diego José Francisco de                               Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso 

 

Cruzcampo:

In Malaga staat "La Fabrica", het brouwbedrijf en restaurant van Cruzcampo-bieren. Het restaurant beslaat een oppervlakte van 1200 m2 en ligt ingeklemd tussen twee smalle straatjes in de steeds hipper wordende wijk Soho - Malaga.

Het interieur is verdeeld in een Grand-café, restaurant en een kleine brouwerij (capaciteit bijna 1000 hectoliter per jaar).
Er zijn zeven eigen bieren op tap gezet. Daarnaast kun je ook kiezen voor enkele andere vnl. Belgische  bieren, maar die keuze is niet erg groot. In het restaurant is er een prima keuze aan tapas en diverse grotere gerechten. Ons lievelings-gerecht was de nuestras bravas ahumadas y picantonas:  gebakken aardappeltjes met een heerlijke pittige saus uit de keuken van Malaga.  Mijn favoriete biertjes waren hier de Cruzcampo IPA, de Cruzcampo Smoked ale, en in iets mindere mate de Cruzcampo Strong ale.

 

En dan nog deze:

 

Plaza de la Constatucion - met 16e eeuwse fontein Fuente de Génova

Calle de Granada - leuk terrasje

Calle Larios
De PC Hoofdstraat van Malaga

Prachtige panden, zoals hotel La Mesonera in Calle Gomez Pollette  

Calle Bolsa:  Ave Quiromantica 
door José Seguiri naar schets van A. Rafel PerezEstrada (21-05-2001)

Beeld Picasso op
Plaza de la Merced

 

terug