* * *     Orviëto - Tivoli     * * * 

vrijdag 1 augustus:            Vandaag starten we (in mijn ogen) voor het tweede del van onze reis: Rome. We nemen afscheid van "the crew van Sao Paolo (met Vasco voorop!) en vertrekken richting Orvieto.

Het oude stadsgedeelte van Orvieto is gebouwd op een rots van tufsteen (oud vulkanisch materiaal). Om in de bovenstad te komen maken we gebruik van een kabeltreintje en vervolgens van de plaatselijke busdienst. 

 

Het is jammer dat de voorgevel van de Dom in de steigers staat waardoor we de prachtige voorgevel niet te zien krijgen. We kopen dan maar een mooie ansichtkaart van deze kerk even als van het prachtige orgel in deze dom.

De Dom is opgebouwd uit lagen basalt (grijs) en lagen travertijn (wit). Verder vallen de glas-in-loodramen op. Het bovenste gedeelte is glas-in-lood en het onderste deel bestaat al albast. Dat is een millimeter dun gesneden laagje marmer waar het zonlicht door heen valt.

 
In het middeleeuwse stadsgedeelte is hier en daar ook nog wat terug te vinden uit de Etruskische tijd. Tijdens de busrit terug naar de kabeltrein waren twee Italianen kennelijk aan het praten over een bepaald muziekstuk. Op het moment dat de één het begon te zingen (Funniculli, Funniculla) haakten wij gretig in bij het gedeelte dat bij ons bekend is geworden als : "Jajem, Jajem, Jajem moet er zijn". Binnen een paar seconden zong de hele bus dit vrolijk mee. Het werd hiermee tevens "het danklied voor reisleider Theo" later deze week.
 
 

Vanuit Orvieto gaat onze reis verder naar Tivoli, op 25 km. afstand van Rome. Hier liet Kardinaal Ippolito d'Este (IppolitoII) in 1550 zijn "Villa D'Este" bouwen. Een Romeinse villa met een terrasvormige tuin waarin meer dan 500 fonteinen zijn opgenomen. Om deze tuin aan te leggen moest eerst wel een deel van het oude Tivoli verdwijnen. Het is overigens de oudst bewaard gebleven tuin. Tivoli is van ouds her een zeer geliefd vakantieoord geweest voor alle belangrijke Romeinen. Dit had vooral te maken met de ligging op de heuvels, de heilzame bronnen en de frisse lucht. 

Na dit bezoek vertrekken we naar Lido di Ostia. Deze stad is de vroegere havenstad van Rome en ligt op 23 kilometer afstand van Rome, dichtbij het vliegveld Fiumicino. Hier nemen we onze intrek in het Airport Palace Hotel. 
Na het diner maken we nog een lichttour met de bus door Rome en gaan we Rome ook nog kort wandelend verkennen. De zwoele zomeravondsfeer rondom de romantische, kaarsverlichte terrasjes doet menigeen verzuchten: "Dit is toch wel het échte leven hé!?

 

terug