Almelo

Stoplicht op rood,

Stoplicht op groen,

in Almelo is altijd wat te doen.

 

                                                                                     Herman Finkers.

 

En met die gedachte ging ik Almelo bezoeken: wat zou er te doen zijn? En wat komen we zoal tegen?
Amper geparkeerd spreken we een vrouw aan - het zou zomaar de zus van Ilse de Lange geweest kunnen zijn, zowel qua uiterlijk als qua uitspraak - en vragen haar de weg naar het centrum. Vriendelijk wijst ze ons de weg en verontschuldigt zich meteen:"....maar stel je er niet te veel van voor hoor, 't is niet veel hoor, één straat maar hoor". 

De straat die ons gewezen werd was de Grotestraat. Hemeltje lief, wat een armoede: zeker 15 á 20 leegstaande panden naast en tegenover elkaar (we hebben het over mei 2019).  Nu hebben meerdere plaatsen tegenwoordig last van zo'n groot aantal leegstaande panden, maar een aantal dóen er dan ook wat mee: ze richten het in met wat kunst, met materialen van andere zaken, of beplakken de etalageruiten met mooi foto-materiaal. In ieder geval zorgen ze ervoor dat de leegstand niet zo opvalt.

 

Na bekomen te zijn van de eerste schrik - en lopende richting Koornmarkt - wordt het gelukkig allengs beter: een mooi plein, een veel beter winkelgebied en hier en daar toch ook wel aardige gebouwen.


 

 

mijn topic:


Enkele aansprekende gebouwen zijn wat mij betreft de doopsgezinde kerk, het voormalige winkelpand van bakkerij Günther, restaurant Ledeboer en het daarnaast gelegen Waaggebouw, de Gravenallee en het aandoenlijke Wevershuisje. 
Allemaal op de een of andere manier aandachttrekkend.

Maar de titel "TOPIC" verleen ik bij deze aan de Herengracht-woningen, een wooncomplex van twaalf bejaardenwoningen, die hedentendage in gebruik zijn genomen als ateliers voor kunstenaars. In vroegere dagen waren deze woninkjes bedoeld voor het gepensioneerde personeel van landgoed Huize Almelo.  De eenvoud en rust die deze woningen uitstralen maken het voor mij tot de "topic" van Almelo.

 

 

 

de bejaardenwoninkjes aan de Herengracht stralen eenvoud en rust uit

 

 

terug