Shoreditch - Brick Lane

Op zondag brengen we een bezoekje aan de wijk Shoreditch   meer bepaald Brick Lane.

We worden er rondgeleid door een gids die ons alles zal vertellen over deze in hoofdzaak Bengaalse wijk binnen Londen.

De verhalen gaan over geloof, werk en vooral over misdaad, met de meest in het oogspringende moorden namens Jack the Ripper.


De gids (zie foto hiernaast) was afkomstig uit Manchester maar raakte verzeild in Londen nadat hij het niet kon vinden met zijn baas, ontslagen werd en aan lager wal geraakte: de wereld van zwerven en drugsgebruik. 

Hij hernam zijn leven als straatwerker, werd o.m. stadsgids en heeft een eigen kraampje op één van de markten in deze wijk.

 

Jack the Ripper:  Hij vermoordde en verminkte eind 19e eeuw minstens 5 prostituees. De ware identiteit van Jack the Ripper is nooit bekend geworden. Onder de naam Jack the Ripper schreef hij een brief aan de politie waarin hij beweerde de dader te zijn. De details die hij in de brief beschreef gaven de politie in ieder geval wel het idee met de werkelijk dader van doen te doen hebben.

 

Daarnaast zijn in het aangrenzende Whitechapel tussen 1888 en 1891 nog een vijftal vrouwen vermoord, mogelijk ook door dezelfde dader, hoewel daar geen duidelijke aanwijzingen voor zijn.

tegenstelling aan een muur in Brick Lane

 

Diverse kerkelijke gebouwen in Brick Lane zijn in de tijd van eigenaar en geloof gewisseld. Hieronder De "Christ-church" die voorheen een synagoge was. De regenpijp aan het gebouw was voorzien van een Davidster.

Het gebouw op de derde foto is momenteel een Islamitisch gebedshuis nadat het eerst een Christelijke kerk en synagoge was.

 

De omgeving van Brick Lane is niet een van de schoonste. Prachtige graffiti wordt afgewisseld met muren vol klodderpartijen en aangeplakte posters. De straten zijn allesbehalve schoon. Maar ook zijn er mooie straten met prachtige rijen arbeiderswoningen.

 

Gevelreclame (boven)     en    armoe (onder)