Plezierenvertier.nl

Het Alhambra

 

Begin 8e eeuwe startte de overheersing van Andalusië door Islamitische volkeren (in het begin m.n. Berbers). Begin 15e eeuw was het afgelopen met de Islamitische overheersing. De laatste periode waren het de Nasridische koningen (sultans) die regeerden. Het is ook de Nasridische dynastie die verantwoordelijk is voor de bouw van het Alhambra, een ommuurde stad met gebouwen op meer dan 100.000 m2 op de diverse heuvels aan de noord-oost kant van de stad Granada.


We spreken van een stad,omdat het meer omvat(te) dan alleen de paleizen. Er waren ook moskeeën, marktplaatsen, universiteiten en scholen, begraafplaatsen, een ziekenhuis, gasten- en privéhuizen, etc. 

 

Vanuit de stad is het een goede kilometer bergopwaarts wandelen om bij het Alhambra te kunnen komen. Eerst wandel je door de "Poort van granaatappels" (genoemd naar de granaatappels op het tympaan van de poort). Verder wandel je door het bos van Alhambra en passeer je aan het eind de fontein van Karel de V.  Vervolgens kun je door de "Poort van Gerechtigheid" het Alhambra binnen gaan.

 

Poort van Granaatappels

Fontein Karel V

Poort van gerechtigheid

Wat van het Alhambra tegenwoordig te bezoeken is kun je grofweg in drieën verdelen:

1)  Het Alcazar:  de Nasridische paleizen, woon- en werkvertrekken, ontspanningsruimtes, etc,

2)  Het Alcazaba:  de militaire ruimtes, met uitkijktorens, woon- en slaapvertrekken etc.

3)  Het generalife:  de tuinen, hofjes, patio's, boomgaarden en groentetuinen, een paleis en waterpartijen

Het Alcazar:

Het Alcazar omvat meerdere paleizen waarin het koninklijke familieleven plaats vond. Het is een serie - middels patio's - in elkaar overlopende gebouwen. Het gaat van audiëntiezaal, rechts- en raadzalen, van kapel, woon- en ontspanningsvertrek-ken, tot badenzalen en haremverblijven.

hoofdgevel van het paleis van Karel V

Binnenplaats Mexuar (oudste paleis) met facade van het Comares-paleis

Mirtenhof gezien vanuit de
Zaal van het Schip

Zicht op het Mirtenhof (noordgalerij)
Op de achtergrond de Comares-toren


Het Leeuwenhof (Patio de los Leones):
 
Dit gedeelte van de paleizen is wel het meest privé. Het paleis was zonder twijfel een harem. Dat blijkt uit de alkoven die de binnenplaats omringen. Alkoven zonder ramen. Het binnenplein wordt omsloten door 124 marmeren pilaren die symbool staan voor palmbomen. Zo moeten we het idee krijgen dat we in het paradijs zijn. Midden op het plein staat de leeuwen-fontein: een groot waterbasin (de zee) gedragen door 12 leeuwen, vermoedelijk symboliserend: de 12 stammen van Israël.

 


Patio de los Leones

 

Binnen in de paleizen is alles even mooi gedecoreerd in de zo typische Moorse Mudejar-stijl (gebruik van baksteen, stuck-werk, bouwen van bogen, en gebruik maken van keramiek (azulejos),patronen en houten plafonds). 

 

Het Alcazaba:

Het Alcazaba is het eerste project van de realisering van van het Alhambra. Het is het militaire gedeelte van de stad met uitkijktorens. Toen dit gedeelte klaar was en de omgeving in de gaten gehouden kon worden, kon ook rustig begonnen worden met de verdere ontwikkeling van het Alhambra.

Het gehele terrein mag betreden worden. Vanaf de diverse torens heb je prachtige vergezichten in alle windrichtingen en over de gehele stad en omgeving.

De ommuring van het Alcazaba met de Hommagetoren en de Gebroken Toren

Stad gezien vanaf één der torens

het legerkwartier en op de achtergrond de torens

De kathedraal gezien  vanaf 
de Torre de la Vela

Vanaf de hoge torens op het Alcazaba zie je schitterende panorama's: Granada, de Sierra Nevada of de wijk  Albayzin. Meest in het oogspringende en tevens de hoogste toren is de Torre de la Vela (Uitkijktoren = 27 meter). Aan de hoofdingang staat de Torre de los Armas (Wapentoren). Verder zijn er nog de "tweeling" de Torre del Homenaje (hommagetoren) en de Torre de la Quebrada (gebroken toren). Beide zijn zo'n 22 meter hoog (foto hierboven).

 

          Zicht op de wijk Albayzin                                                                                       De Sierra Nevada op de achtergrond

 

Het Generalife:

Het Generalife was een landgoed binnen het Alhambra waar de leden van de Nasridi-dynastie zich konden verpozen en uitrusten. Het was geen officieel onderdeel van het Alhambra, maar privé-eigendom. Binnen het Generalife staat een paleis. Verder bestaat het uit prachtige waterpartijen, tuinen en mooie patio's.

 

beeld uit Generalife

deel van het paleis

Het bevloeiïngskanaal en Zuidpaviljoen