Plezierenvertier.nl

Dijon

Onze week Frejus is voorbij. Het was een heerlijk relaxte week, zo relaxed dat we besloten hebben volgend jaar weer 2 weken te gaan.
Het is de vraag of we in onze voorkeursperiode kunnen komen (er zijn meer kapers op de kust), maart dat horen we wel begin volgend jaar.

Nu gaan we op weg naar Dijon waar we nog voor 3 nachten geboekt hebben. Zitten we tevens al weer 600 km. dichter bij huis.

Het hotel is City Loft, midden in het centrum. Op zich wel handig, maar jammer dat het hotel niet over parkeerplaatsen beschikt. Nu moeten we de auto "maar ergens" in de stad betaald gaan parkeren. Kosten vallen alleszins mee (€ 2,90 per dagdeel en zondags gratis) maar vervelender is dat je een halve stad moet doorkruisen met je bagage, Maar ok, dat is ook  maar even kwaad werk.

 

Als we ingericht zijn lopen we enkele straatjes door en komen dan op het Place da La Liberation. Hoewel we verder nog niets gezien hebben van Dijon zijn we van mening dat dit het mooiste gedeelte van Dijon moet zijn. Zo niet, dan hebben we nog wat moois te verwachten.

Het plein wordt gedomineerd door het Palais Des Ducs et des Etats de Bourgogne,  het hertogelijk paleis van de hertogen van Bourgondie, waaronder Philips de Goede en Karel de Stoute en diens oudste zoon Jan zonder Vrees (geboren in Dijon).

Place de la Liberationmet ex- en interieur van Palais des Etats de Bourgogne

 

's Avonds zijn we nog even teruggegaan naar dit plein om wat te drinken en vooral te genieten van de vele mensen op de terrasjes en het prachtig kleurenspektakel van de fonteinen: als een heus waterorgel.

 In Dijon kom je ook nog regelmatig de zgn. Fachbau-häuser tegen. 

 

Als wij zondagochtend naar buiten gaan is de stad vergeven van "roze". Een loopmanifestatie waaraan duizenden deelnemers meedoen: wandelend, hardlopend, sprintend, met wandelwagen, met rolstoel, met honden,etc. En alles in eenzelfde roze gekleurd T-shirt. Wij denken aan een variant van onze "Ride for the roses".

Terwijl de ene groep het parcours aflegt is de andere groep bezig met een warming-up en het krioelt allemaal door elkaar, terwijl een regelaar aan één stuk door roept: "arrivé' á droite, continué a gauche"; minutenlang staat hij zo te roepen. Was het niet gemakkelijker geweest met een bordje "aankomst-rechts, parcours vervolgen links"?

 

Na het gadeslaan van het roze wandelevenement bezoeken we het Museum voor schone kunsten (Le Muséé des Beaux-Arts) dat is gevestigd in de oostelijke vleugel van het oude paleis van de Hertogen en de Staten van Bourgondië.

Bij de entree van het museum kom je direct in de zaal met graftombes van Jan Zonder Vrees  en Margaretha van Beieren (in één graftombe) en daarachter de tombe van Filips de Goede, de vader van Jan zonder Vrees.

 

graftombe Filips de Goede

graftombe Filips de Goede

Margaretha van Beieren

tombeversiering

 Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren

zaaloverzicht:
achtergrond Filips de Goede.

Voorgrond Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren

enkele retabellen en een in ivoor gesneden verhalendoosje

 

Andere musea die we bezocht hebben zijn:

 

Musée Rude: beeldhouwerken:                                     Départ des Volontaires de 1792 (Le Marsaillaise) -Arc de Triomphe de L'Etoile

Musée d 'Art Sacré:                                  Sacrale (gewijde) kunst

Musée de la vie Bourguignonne:                     dagelijks leven in de streek Bourgogne

FOTOALBUM   -   DIJON

 

terug