Plezierenvertier.nl

* * *     Rome 2     * * *

 

dinsdag  5 augustus:           Wij waren vandaag van plan "de legende van de sneeuw" op waarheid te controleren. Maar nu we min of meer                                                 weer vrije burgers zijn (Theo bepaalt niet meer hoe laat we uit bed moeten) kunnen we het toch niet opbrengen                                                 om vroeg op te staan, de mis bij te wonen en te kijken naar de "fake-snow". Maar we weten het van de                                                             boekenwijsheid: hier sneeuwt het dus écht op 5 augustus!

 

We beginnen de dag met een behoorlijk ontbijt op het dakterras van de 1e verdieping. Na het ontbijt blijven we hier nog een uurtje zitten werken (aantekeningen uitwerken, plannen maken) tot de "koperen ploert"ons om 11.30 uur verdrijft.

We besluiten vandaag zondag 3 augustus nog eens dunnetjes over te doen. Dat betekent: het Colosseum, Forum Romanum, Het Nationaal monument en de Piazza di Campodoglio met o.m het huis voor senatoren. Ook hadden we nog een bezoekje willen brengen aan de San Pietro in Vincoli (kerk van de H. Petrus waar ook zijn handboeien (= vincoli) nog zouden liggen. Deze kerk is echter gesloten op het moment dat wij hier aankomen.

We lopen door naar het Colosseum. Deze keer gaan we het ook van binnen bekijken. In het colosseum is ook een tentoonstelling ingericht over diverse Olympiades, met oude Griekse trofeeën, beelden, etc. Feitelijk zijn wij hier gauw uitgekeken en vragen ons af waarom je hier
€ 10,00 voor moet betalen terwijl het Forum Romanum (waar veel meer te zien is) geheel gratis is.

Het Colosseum - de allergrootste sportarena ter wereld - heeft een slecht verleden. Duizenden Christenen zijn hier aan een gruwelijk einde gekomen (verscheurd door de leeuwen); gladiatoren vochten hier letterlijk tot de dood erop volgde. De gladiatoren waren meestal criminelen of slaven. Bij het 1000 - jarig bestaan van het Colosseum zijn er duizenden olifanten, leeuwen en andere dieren gedood. De geur van het bloed was toen zo allesoverheersend dat besloten werd de arena steeds opnieuw te besproeien met geparfumeerd water.

 

 

Vanuit het Colosseum wandel je zo het Forum Romanum binnen. Het Forum Romanum is het oude bestuurscentrum van de Romeinen. Hier werden de tempels en basilieken gebouwd, Later (begin van onze jaartelling) verplaatste het sociale en politieke leven zich hier naar toe. Als je er nu komt zie je allerlei resten van de basilica, tempels, bogen, poorten en zuilen. Om hier alles te beschrijven voert te ver. We houden het bij één verhaal:het verhaal van de Vestaalse maagden:


De Vestaalse Maagden waren vrouwelijke priesters. Zij moesten voorkomen dat de vlam van Vesta (godin van de haard) zou doven. Dege-ne die de vlam uit liet gaan (hoe bepaal je dan wie het lot trof?) werd gegeseld en kon verdwijnen. Een Vestaalse Maagd moest van adel én maagd zijn. Je was Vestaalse maagd gedurende 3 periodes van 10 jaar. In de eerste 10 jaar leerde je wat  je plichten waren; in de tweede periode van 10 jaar voerde je je plichten uit en in de derde periode van 10 jaar leidde je nieuwe Vestaalse Maagden op. Werd je in die periode van 30 jaar ontmaagd dan werd je levend begraven. Overigens kwam de dader er dan ook niet genadig vanaf: hij werd dood gegeseld! Na de periode van 30 jaar waren de maagden vrij een leven te leiden als iedere andere vrouw. De Vestaalse maagden woonden bij elkaar in een gebouw van ongeveer 50 kamers verdeeld over 3 verdiepingen.


Aansluitend op het Forum Romanum ligt de Piazza del Campidoglio. Hier ligt het Palazzo Senatorio. Wij hebben het in ons land dan over de Senaat (1e kamer). Het Piazza del Campidoglio is een ontwerp van Michelangelo: beginnend bij de trappen met boven aan de grote witte beelden, dan het mozaïekplein omsloten door de gebouwen van de Capitolijnse musea en het senaatsgebouw en midden op het plein een standbeeld van de keizer te paard.

 

Het laatste wat we vandaag gaan bekijken is Het Nationaal monument Victor Emanuel. Dit gigantische monument wordt in de volksmond ook wel "de bruidstaart" of  "de typemachine" genoemd. Het gebouw is te bezoeken. Je kunt tot ongeveer de halve hoogte van het gebouw reiken. Binnenin is een tentoonstelling ingericht ter nagedachtenis aan zeer belangrijke politieke en/of militaire figuren uit de laatste 150 jaar. Je ziet er borstbeelden, foto's, schilderijen, wapens en gebruiksvoorwerpen van de betreffende personen

 

 

Het avondeten gebruiken we deze keer op de Piazza Navona: het Montmartre van Rome. Een pizza voor € 9,00 leek ons redelijk op een aantrekkelijke plaats midden in de stad. Maar dat er nog veel bij kwam voor drank (€ 6,00 voor 0,4 ltr. pils en € 4,00 voor 0,2 ltr. ice-tea) een stukje oud-brood (€ 2,00)en service (€4,00), maakte het toch weer tot een duurdere maaltijd