Ruïnebars en Markthal

 

Ruinebar: 

In Boedapest vind je een aantal uniek uitgaansgelegenheden, de zgn. ruïn-bars, ruïne-bars. In het Hongaars worden ze kerts genoemd. Een kert is eigenlijk een binnentuin. In veel ruïnebars vind je dan ook een open vierkant, dakloos vlak dat je als binnentuin zou kunnen bestempelen.

De bars zijn vaak tijdelijk en vind je vooral in oude gebouwen. Denk daarbij aan oude kantoren, fabrieken, tijdelijk gesloten zaken, slooppanden, etc.  Omdat ze in dit soort panden gehuisvest zijn, is een lang leven niet gegarandeerd, maar er kan ook zo weer op een andere plaats in een ander pand een ruine-bar ontstaan.

Ze hebben een eigen karakter en sfeer. Live-muziek, bijzonder inrichting (vaak retro) en openingstijden tot diep in de nacht of - zo je wilt - vroege ochtend.

 

 

Markthal:

In 1897 werd deze grootste overdekte markthal van Boedapest geopend. Op het vloeroppervlak gaat het vooral om de verkoop van vlees en vis, groente en fruit, kaas en andere levensmiddelen.
In het bovengedeelte van de hal vind je vooral winkeltjes die zich richten op toeristen: bazars met inlandse prullaria, kleding, T-shirts, petjes, etc.
 
Daarnaast een hele ris met drank- en eettentjes, variërend van broodjeszaak, fastfood, wok-to-go tot plaatselijke lekkernijen, waarin de 3 P's de boventoon voeren: paddestoelen, pepers, maar vooral paprika's in diverse kleuren en vormen.

Inmiddels zijn we al in diverse markthallen geweest (Valencia, Riga, Athene) maar het worden mag gezegd:                     

deze ziet er erg netjes en verzorgd uit. En dat geldt zowel voor het gebouw als voor de te verkopen producten.

 

terug