Plezierenvertier.nl

Allerlei:

 

Citadel:

Het citadel is gelegen op de Géllertheuvel,  235 meter hoog. Je kunt de top met de hop-on-hop-off-bus bereiken of te voet. Lopen is het wel pittig, maar je moet onderweg ook gewoon de tijd nemen om op diverse uitzichtpunten te genieten van de prachtige vergezichten over de Donau, Buda en Pest. Onderaan de Géllertheuvel is de grotkerk.

 

Boven op de heuvel staat het 35-meter hoge Bevrijdingsmonument als herinnering aan de Russen die in 1945 de stad bevrijdden. Het bevrijdingsbeeld toont een vrouw met palmtak. Aan de voet van het beeld staan links en rechts twee beelden: het ene beeld toont de vooruitgang, het andere de vernietiging.

 

Het Schoenenmonument:

In 1944 droegen de nazi's het bewind over aan de Pijlkruisers die een waarschrikbewind uitoefenden in Boedapest.
Tegenstanders van het bewind, Joden, homo's en Roma's werden naar de oever van de Donau gebracht, moesten daar hun schoenen uittrekken waarna ze en werden gefussileerd en in  de Donau vielen. Het schoenenmonument is hier ter nage-dachtenis geplaatst.

 

Kincsem-Park:


Ons hotel ligt op een honderd meter af-stand van de paardenrenbaan: Kincsem-Park. Het complex is genoemd naar het renpaard Kincsem, een Hongaarse merrie die in haar tijd (1874-1887) talloze prijzen in de wacht sleepte. Het paard kreeg de bijnaam "csodakanca", de onoverwinnelijke!

 

Het verhaal gaat dat een zwart-witte poes altijd in haar nabijheid was -sterker nog: móest zijn - daar Kincsem anders weigerde aan de race te beginnen.

              Het hoofdgebouw in het Kincsempark                          Beeld van de merrie Kincsem recht voor de hoofdingang