Plaza Castilla

 

 

Plaza Castilla:  Staande op het Plaza Castilla besef je dat je je in de modernste wijk van Madrid bevindt. Hier zien we de
                          wolkenkrabbers van Madrid. Drie metrohaltes eerder kun je uitstappen om het enorme stadion Santiago
                          Bernabéu te bezoeken.

 

Pontificaal staat midden op de rotonde een goudkleurige obelisk van 92 meter hoog geflankeerd door de eerste twee schuine wolkenkrabbers ter wereld die elk een hoogte van116 meter bereiken.


De twee torens vormen gezamenlijk de 'Poort van Europa', ontworpen door de architecten Philip Johnson en John Burgee en zijn in 1996 gerealiseerd.

De obelisk in het midden is een ontwerp van de wereldberoemde architect Santiago Calatrava. Deze architect is eveneens de ontwerper van de prestigieuze moderne bouwwerken in Valencia.

 

Plaza Castilla met de schuine wolkenkrabbers en de obelisk

 

 

Het tweede in het oog springende gebouw is de

Fundación Isabel II.

Deze 160 jaar oude watertoren is nu het centrale punt van een cultureel centrum geworden. Hier worden nu exposities en lezingen gehouden.

 

Santiago Bernabeu Stadium:

 

Het stadium Santiago Bernabeu  wordt op het moment dat wij het bezoeken behoorlijk onder handen genomen. Sinds maart 2019 is
                                                        men bezig met de verbouwing. Straks zal het stadion aan 85.000 supporters plaats bieden.     

Er komt een ondergrondse parkeerplaats bij voor 500 auto's en bussen van de tegenstanders. Daarvoor heeft men een winkelcentrum moeten opofferen.

Het stadion wordt voorzien van een dak dat geheel gesloten kan worden. Ook kan het voetbalveld geheel in de bodem verdwijnen zodat er plaats gemaakt kan worden voor grote concerten, festivals of andere grote sportevenementen.

 

 

Zoals bij vele grote projecten is de inschatting van de kosten - bewust dan wel onbewust - een groot probleem. En meestal komt het er op neer dat er te weinig begroot is. Zo ook weer in dit geval.

Waar men in eerste instantie uitging van een bedrag van 575 miljoen, is er inmiddels alweer een nieuwe lening bovenop gekomen van 255 miljoen. En zo staat de teller op dit moment (oktober 2022) al op 830 miljoen.

Eind 2022 is de opleveringsdatum gepland.

 

 

terug