Plezierenvertier.nl

diversen

La Lonja

La Lonja (officieel: La Lonja de la seda)  is een bijzonder historisch gebouw in het centrum van Valencia.  Er is ruim 50 jaar aan gebouwd (tussen 1482 en 1533) en een voorbeeld van het rijke Valencia uit die tijd.In die tijd was het een bekende zijdebeurs.
La Lonja staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

 Als je rondom La Lonja loopt, zie je allerlei bijzondere beelden. Je ziet bijvoorbeeld Maria met een kindje en twee engeltjes, maar ook wat grappige beelden, zoals ‘boze mannetjes’ en een soort demonen. De binnenkant van La Lonja is één grote ruimte. 
Als je hier op zondag komt is de kans groot dat er een marktje is voor postzegel- en muntenverzamelaars.

 

Mercado Central

 De Mercado Central (centrale markt) van Valencia is één van de grootste overdekte markten van Europa. Naast allerlei lokale producten (sinaasappels, olijven, gamba’s, hammen, kazen)  kun je er terecht voor allerlei groenten, vlees, vis, brood, wijnen, noten, kruiden, etc.

 

De markt is gevestigd in een bijzonder architectonisch gebouw, dat bestaat uit ijzer, glas en keramiek (blauwgele keramiektegels aan de buitenkant van het gebouw) Een groene papegaai begrenst het hoogste punt van de hal: 30 meter. Op de ruim 8000 m2  vloeroppervlakte  is plaats voor bijna 1000 kraampjes. De bouw startte in 1914; de opening was op 23 januari 1928.  

Plaza de Toros

Het  Plaza de Toros is de arena waarin het stierenvechten plaats vindt. Het bouwwerk  heeft veel weg van het Colosseum in Rome.
In de tijd dat het gebouwd werd (150/1860) was het de grootste stierenvechtersarena van geheel Spanje. 

Estacio del Nord

Het Estacio del Nord (Station - Noord) ligt - anders dan de naam doet vermoeden - niet ten noorden, maar ten zuiden van het stadscentrum van Valencia. Een prachtig gebouw waarbij in de voorgevel o.m. bloemen, sinaasappels en oranjebloesem te zien zijn, producten die de landbouw in Valencia willen symboliseren. Ook is het Valenciaanse stadswapen meerdere keren op de voorgevel afgebeeld. Boven op het treinstation staat een arend: symbool voor de snelheid.

 

Het treinstation heeft een bijzonder interieur en exterieur, met daarbij heel veel aandacht voor mozaïek 

stationsklok

de zoldering

Buen Viaje - goede reis

Strand en zee

                      palmenstrand                                                          havengebouw                                                     havenloods

                    zandsculpturen                                                                                     Het  Laatste  Avondmaal

Gelegen aan de Middellandse zee beschikt Valencia over een prachtig mooi en schoon strand. Een mooie boulevard met barretjes en restaurants langs het strand begint vanaf het havengebied. Bij erg warm weer (niet uitzonderlijk voor Valencia) is een dagje verkoeling zoeken aan zee zeker aan te raden.

bezegeling van het 28e huwelijksjaar

 

terug