Frankrijk    -    Parijs - 2007

 

De  eerste keer dat wij Parijs bezoeken is met het hele gezin, inclusief de op dat moment 3 maanden oude Noa, ons eerste kleinkind.

We vertrekken met de Thalys vanuit Rotterdam naar Gare du Nord in Parijs.

Omdat het gaat om een bliksembezoek van enkele dagen, zijn we wel van plan om in ieder geval de toeristische hoogtepunten te gaan bekijken, waaronder de  L'Arc de Triomphe, de Eiffeltoren, de Sacré Coeur en Montmartre.

 

L'Arc de Triomphe

In januari 1806 gaf Napoleon de opdracht de Arc de Triomphe te bouwen naar een ontwerp van Jean-François Chalgrin. 30 Jaar later werd het bouwwerk opgeleverd. De Triomfboog staat op Place Charles de Gaulle. Vanuit de lucht gezien vormt de boog het centrale punt van een ster, gevormd door 12 grote lanen die er op uit komen. De Champ- Élysées is hiervan de bekendste . De afmetingen van de poort zijn: hoogte 50 meter, breedte 45 meter en diepte 22 meter. 

 

Vanaf de Arc de Triomph heb je prachtige uitzichten over de stad

met zicht op Montmartre

zicht op de stad

zicht op de Avenue de L'Armée

zicht op de Eiffeltoren

 

Eiffeltoren

Gebouwd als toegangspoort voor de wereldtentoonstelling in 1989 - tevens de 100e verjaardag van de Franse revolutie - op de linkeroever van de  Seine. Met jaarlijks zo'n 6 miljoen bezoekers is het de grootste attractie ter wereld. Vanaf het 2e platform is het mogelijk met een lift verder omhoog te gaan. Totale hoogte t/m de vlaggenstok is 317 meter. Gewicht van de toren is 7300 ton.

 

Le Sacré Coeur

De aanleiding voor de bouw van de Sacré-Cœur waren de 58.000 doden die vielen in de Frans - Duitse oorlog van 1870-1871. Ter herdenking van deze slachtoffers besloten de Franse katholieken een grote basiliek op de Montmartre te laten plaatsen.

De bouw van de Sacré-Cœur verliep niet gemakkelijk. Het leggen van de fundering was al een ingewikkeld project. Om de ondergrond te verstevigen werden 83 putten van 45 meter diep gegraven. Ze werden vervolgens volgestort met stenen en met ondergrondse bogen aan elkaar verbonden. Ook het plaatsen van de luidklok was geen gemakkelijke opgave. De klok weegt 19 ton en is een van de grootste en zwaarste luidklokken ter wereld. Er waren 28 paarden nodig om de kar met de klok tegen de Montmartreheuvel op te trekken en het kostte de nodige moeite de klok in de klokkentoren te plaatsen. (overgenomen uit Wikipedia)

De kerk is een basiliek gewijd aan het heilig Hart van Jezus.

Le Sacré Coeur

Zicht op parijs vanaf de Sacré Coeur (Montmartre)

 

Montmartre

Er zijn diverse verklaringen voor de naam "Montmartre". Zelf ga ik voor "Le mont du Martyr" (martelaarsberg), ook al omdat er een Rue de Martyr naar toe voert. Montmartre is een heuvel (134 meter hoog) die via de vele trappen beklommen kan worden.Bovenp de heuvel staat de Sacré Coeur.

Verder dankt Montmartre zijn bekendheid aan schilders die hier hun woonplaats kozen (w.o. Toulouse-Lautrec, van Gogh en Picasso), maar ook aan de grote rommelmarkt die toeristen en koopjesjagers trekken.

 

nog enkele foto's

Dôme des Invalides

Het Louvre aan de Seine

Notre dame

Seine - Ile de Cité

Seine

Seine - boekenstalletjes

 

terug