Plezierenvertier.nl

Allerlei 

Instituto Cervantes

In de Calle de Alcala staat het Instituto Cervantes  oftewel het talenistituut (Spaanse school). In 1991 opgericht om de Spaanse taal en cultuur in het buitenland meer aanzien te geven. Dat probeert het instituut te bewerkstelligen door cursussen te geven in het Spaans en door het organiseren van verspreidingsactiviteiten in samenwerking met andere Spaans sprekende landen, en/of Latijns-Amerikaanse organisaties. 

Twee vrouwenbeelden gebruikt als pilaren of pilasters (kariatiden), sieren de entree van het Instituto Cervantes

Kloeke zuilen geven het gebouw nog meer uitstraling

prachtige versiering onder de dakrand

Voorheen was dit gebouw van Banco Espanol del Ria de la Plata. Het is een ontwerp van de architecten Palacios en Otamendi. Het is gebouwd op de locatie waar vroeger het paleis Casa Irujo stond. Inmiddels is er aan dit gebouw ook al weer het nodige verbouwd en aangebouwd.

Bibliotheca Nacional

 

De Nationale Bibliotheek werd in 1712 geopend. Van elk in Spanje uitgebracht boek is er minimaal één exemplaar in deze bibliotheek aanwezig.  

 

De entree van de Nationale Bibliotheek. Een prachtig smeedijzeren hek is de toegang tot een al even indrukwekkende trappenpartij.
In detail een prachtig vormgegeven timpaan

In de vestibule van de bibliotheek zetelt Marcelino Menendez Y Pelayo, een Spaans geleeerde, historicus en literair criticus.

Hij is vijf keer genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur.

indrukwekkende gangen en deurpartijen

één van de leeszalen.

Panthéon

Het Pantheon van Spanje (voorheen "Pantheon of Illustrious Men") heeft tot doel de herinnering en projectie te behouden van de vertegenwoordigers van de geschiedenis van de Spaanse democratie en van die mensen die zich hebben onderscheiden door hun werk ter verdediging van de democratische coëxistentie, vrede en menselijke rechten, evenals de vooruitgang van wetenschap of cultuur.  (overgenomen van de website Patrimonio Nacional.).

 

Parque del Buen Retiro

 

Het Parque El Retiro is de groene long van de miljoenenstad Madrid. Het park heeft een oppervlakte van 125 hectare en telt meer dan 15.000 bomen waarvan sommige al 400 jaar oud zijn. De inwoners van Madrid gebruiken het park om te recreëren: om te sporten en te picknicken, te roeien en te kanoën, te wandelen en te rusten. In 2021 werd het park erkend als UNESCO- werelderfgoed.

 

Bovendien herbergt El Retiro opmerkelijke sculpturen en fonteinen, zoals het monument voor Alfonso XII en een standbeeld van El Ángel Caído , het enige beeldhouwwerk ter wereld dat de duivel vertegenwoordigt.

de toegangspoort tot het park El Retiro

watergang in het park

De symmetrische zuilengalerij bij de vijver met in het midden het beeld van Alfons XII, koning van Spanje van 1874 tot 1885

 

Eén van de fonteinen in het park

Puerta de Alcalá

 

 

 

 

In de nabijheid van het Retiropark ligt één van de 5 stadspoorten van Madrid. Deze poort werd in 1778 ingehuldigd. Het was de vervanging van een poort uit de 16e eeuw.

 

De naam van deze Puerta de Alcala is afgeleid van de naastgelegen weg naar Alcala de Henares

 

Opvallend aan deze door Francesco Sabatini ontworpen granieten triomfboog is dat er 5 doorgangen zijn, waar het gebruikelijk is om drie doorgangen te creëren.

 

Als je door de poort de stad binnenrijdt zie je een beeltenis van vier deugden: voorzichtigheid, rechtvaardigheid, matigheid en standvastigheid.

 

Momenteel (2022) worden er werkzaamheden aan de Puerta de Alcalá  uitgevoerd. Vandaar dat het monument tijdelijk is afgedekt met canvas waarop een afbeelding van de poort geprint is.

 

terug