Straten en..........

Straatnaamborden in Madrid zijn een lust voor het oog en sieraden in de stad. Het zijn tableaus, meestal samengesteld uit 9 soms uit 12 tegels. Keramische tegeltjes die met de hand beschilderd zijn. Ook zijn er nog wel oudere metalen straatnaambordjes.

De laatste jaren wordt er nogal geruzied over het al dan niet verwijderen van een aantal straatnaamborden die herinneringen oproepen aan het Franco-regime. Generaal Franco reageerde van 1939 tot 1975 als een dictator over Spanje.

 

De 'Calles' (straten) variëren van smalle stegen tot brede lanen, afhankelijk van de plaats waar deze aangelegd zijn. Grote verkeersaders als Calle Mayor of de Gran Via verbinden grotere pleinen met elkaar. Aan deze grotere wegen liggen dan ook vaak prachtige grote gebouwen als bezienswaardigheden voor de vele toeristen. Hier vind je ook winkels en horeca, theater en cultuur.

In de binnenstad van Madrid kom je nog prachtige traditionele straatjes en steegjes tegen.

de grote verkeersaders met imposante gebouwen........

.........en de heerlijke nostalgische straatjes

........Pleinen

 

Madrid kent ook een aantal prachtige 'Plaza's", grote uitgestrekte pleinen, soms met rotondes er midden in zoals het Plaza de Cilebes en het Plaza Castilla. Het 'Plaza Mayor' staat te boek als het meest bekende plein van Madrid, en het meest geliefd bij toeristen.        Dat zou dan kunnen komen door de winkeltjes en horecagelegenheden die het plein omzomen.

 

 

Plaza Mayor: een groot open plein

 

Meer indruk op mij maakte het Plaza Puerta del Sol: oftewel: "Poort van de zon".  Op dit moment (2022) gaat het hele Plaza op de schop en heb je geen mooi totaalbeeld, maar door de omringende gebouwen en het prachtige ruiterstandbeeld van Carlos III (replica) krijg je wel de indruk van een immens en indrukwekkend groot plein.

Het plein is tevens het centrale verzamelpunt in de nacht van oud op nieuw. Als de klok in de toren van het Real Casa de Correos tegen middernacht 12 slagen zal geven eten de bezoekers elke klokslag één druif. Een oude traditie, die zegt dat dat geluk zal brengen in het nieuwe jaar.

 

Het Real Casa de Correos (= koninklijk huis van de Posterijen) is in 1766 gebouwd. Tijdens het dictatoriaal regime van Generaal Franco werden in de kelders van dit gebouw de tegenstanders van Franco gevangen gezet en niet zelden gemarteld.

Plaza Puerta del Sol ondergaat momenteel een algehele renovatie.

Het gebouw op de middelste en laatste foto is het Real Casa de Correos.

 

Daarnaast is er natuurlijk ook nog het meer noordelijk gelegen Plaza Castilla, waar elders op deze website verslag van gedaan is. Om dit te kunnen bekijken klik hier

 

terug