Plezierenvertier.nl

Fietstocht 2: over paadjes, weggetjes en dijken

 

(Door de tekst te selecteren en te kopiëren kunt u de fietstocht in Word "plakken" en vervolgens afdrukken
of u leest de route direct vanaf uw smartphone)

 

RD = recht door;  LA = links af;  RA = rechtsaf;  KNP = Knooppunt; 

(Staat er bij een driesprong/splitsing géén aanwijzing, volg dan altijd dezelfde weg waarop je al rijdt).

 

Fietstocht 2:               over paadjes, weggetjes en dijken                                                                        Tip: verrekijker meenemen!

Deze fietstocht (39,0 km.) start vanuit Kapelle maar gaat ook voor een gedeelte door de Zak  van Zuid-Beveland. De tocht gaat voor het grootste gedeelte over  binnenweggetjes, paadjes en dijken, waarbij u door of direct langs de dorpen Kapelle, Kloetinge, Kwadendamme en 's Gravenpolder komt.     
                 

Route

Bijzonderheden

Foto's

Bij de start van deze fietstocht staat U op het kruispunt tussen de kerk en het gemeentehuis met uw rug naar het gemeentehuis, daar waar twee beelden aangebracht zijn: de lakenwever en de fruitplukster.

 Voor uw vertrek (of als u straks terugkomt) zou u eens een rondje over de kerkring moeten lopen. Bekijk de eeuwenoude arbeiderswoninkjes die intussen tot comfortabele eengezins-woningen zijn getransformeerd. Heb even aandacht voor de stoere Her-vormde kerk met zijn 4 unieke hoek-torentjes. En ontdek verder op deze ring het geboortehuis van Annie M.G. Schmidt en haar beeltenis bij de ingang van het kerkpad tegenover de meer dan 400 jaar oude 'herberg De Zwaan'.

beeltenis Annie MG Schmidt

U fietst rechtsom de kerk en bij café 'De Zwaan' rijdt u rechtdoor. Na ongeveer 400 meter ziet u aan de linkerkant een oude meestoof "De Nyverheid"

 

 

 

Na het bekijken van de meestoof (info-bord) gaat u 50 meter verder rechts af (Maelstede).

In een meestoof werden de wortels van de meekrapplant gedroogd en verma-len en met een olie-achtige vloeistof tot een rode kleurstof gemaakt waarmee men de kleding kon verven.

 


Aan uw rechterhand ziet u de plaats waar één van de vier Kapelse kastelen heeft gestaan: Kasteel Maelstede
De gracht is nog zichtbaar. Het info-bord vertelt u meer over dit kasteel.

Meestoof 'De Nyverheid

U rijdt op de Maelstede rechtdoor. Na huisnummer 4G steekt u de Vroonlandseweg over; via het fietspad steekt u de Postweg over (PAS OP!). Direct na het oversteken gaat u links en weer direct naar rechts. U rjjdt nu in de Spaartweg.  Even verder houdt u links aan (Weelweg) U volgt deze weg en de volgende paadjes tot aan het eind en gaat daar linksaf. Volg vanaf hier KNP 49 gedurende 4 km.  (PAS OP!): na zo'n 200 meter steekt u een autoweg weg over. Bij het volgen van KNP 49 komt u uit op de Monnikendijk. Ga hier RA en na huisnummer 41 gaat u LA een fietspad op.

 

Aan het eind van dit pad gaat u LA en direct weer RA, het volgende fietspad op.

Aan het einde gaat u RA en na 300 meter LA. U rijdt zo het dorp Kloetinge binnen.

 

Bij het binnenrijden ziet u aan uw rechterhand enkele al dan niet verbouwde boerderijen. Even verderop rijdt u echt het dorp binnen. Rechts (Noordeinde 5 ) een prachtig statig gebouw. En aan uw linkerhand ligt de de zgn, vaete, waar de koeien uit konden drinken en wat tevens een brandput was. Opvallend aan de huizen rondom de vaete is dat de huisnum-mers opeenvolgend zijn, dus geen even of oneven nummers. 

De Vaete

 Voorbij de vaete gaat u LA

 

 

 

 

 

 

 

Na huisnummer 7 gaat u LA de Jacht-huisstraat in.   

Op de hoek Marktveld-Geertesplein (huisnummer 20) is het geboortehuis van de natuurkundige Buys Ballot, tevens grondlegger van het KNMI. Een plaquette van deze geleerde tref je aan op de gevel aan de kant van het Geer-tesplein.

Even verder twee prachtige monumen-tale gebouwen (huisnummer 4: voor-malige pastorie en huisnummer 5: voormalig raadhuis). Op huisnummer 6 vindt u ingelijst het Zeeuws Volkslied.

geboortehuis Buys Ballot

Einde Jachthuisstraat LA en 50 meter verder RA door het tunneltje (rood fiets-pad).                                      (10,0 KM)
Ga RD over het spoor. Na driesprong (rood wegdek) LA Abbekindersezand-weg.  
KNP 46.  Deze weg gedurende 2,8 km. volgen tot aan afslag 'fietsersroute-bord GOES  4" .  Daar RA;

Aan de Abbekindersezandweg heb je na 600 m. "Frituur Vernieuwd" aan de rechterkant.

 

Even verder (driesprong)  kun je linksaf gaan naar het terras van theetuin 'Hof Olmenstein'.

Frituur 'Vernieuwd'

Aan het einde de weg oversteken (PAS OP!) 

 

Einde van de weg RA en na 100 meter LA KNP 92. (Bergweg).  Einde Bergweg LA. voor de spoorwegovergang RA, (Koe-dijk).  Einde Koedijk weg oversteken (PAS OP!) Na 100 meter LA (Rondepolderdijk)

Langs deze weg ligt een materialen-depot en een stationnetje van de SGB (Stoomtram Goes  Borsele; vertrekpunt Goes).

Stoomtrein Goes - Borsele

Einde dijk LA en KNP 93 volgen (Brille-ltjesdijk).

Aan het eind LA (Ambachtsherendijk).

Einde weg even RA en direct LA, fietspad beneden aan de dijk - KNP 93. Na 200 meter LA (Oudelandsedijk).    (22,9 km)

Einde dijk LA en na ca. 200 m LA.

Aan deze dijk zien we enkele weeltjes liggen, w.o. de Brilletjesweel. Een weel is een ondiepte waarin na een overstro-ming water is achtergebleven. Men legde er een dijkje omheen en de weel was ontstaan.

weel aan de Brilletjesdijk

Aan het eind de weg oversteken (PAS OP!) (Quitskostsedijk).
Na ca 600 meter ligt aan je linkerkant Diertotaal Arjo. Bij volgende driesprong links aanhouden (Siguitsedijk).

 

na 700 meter gevaarlijke splitsing (PAS OP!);  RD KNP 97

Bij Diertotaal Arjo kun je vrij rondlopen tussen vogels, cavia's, konijnen etc. Er is ook een winkel.

 

 

 

Aan je linkerhand ligt het dorp Kwaden-damme, waar je eventueel even kunt rondkijken.

kippen bij Diertotaal Arjo

Fiets verder KNP 97 richting Langeweeg-je.  Je komt dan ook langs Tropical Zoo.

 

Einde van de weg oversteken (PAS OP!) en LA. Na ca. 800 meter RA, dijkje op en deze volgen tot voorbij de korenmolen. Aan het eind LA en even verder weer RA

(Raadhuisstraat / Haagdijk).

Tropical Zoo is al jaren achtereen dé top-attractie van Zeeland. Talrijke mooie vlinders, vogels, kikkers, slangen en andere dieren zijn er te bewonderen. Maar er is ook veel te spelen (jungle, minigolf, spettertuin) en te leren (natuurklas). Een aanrader!

Tropical Zoo "Berkenhof"

Volg deze dijk tot het het eind en ga daar RA. Na 200 meter vind je aan je linkerhand 'Melktapperij Prinsenhof'. 

Ná 'Prinsenhof" gaan we LA (Breijerweg)

Aan het einde RA (Eversdijkse Brede-weg). Na ca. 1 km. rijdt u Eversdijk binnen.

Melktapperij Prinsnhof verkoopt op eigen erf allerlei zuivel- en andere producten. Voor o.m. kaas, melk, eieren en ijs kun je hier terecht.

 

 

Verse zuivelproducten

Rijd om het "eilandje" heen (Eversdijkse-weg) en ga aan het eind LA (Kerkhofweg) en even later RA (Noordhoeksewegeling).

 

 

 

Bij het binnenrijden van Eversdijk zie je eerst een als brand- en drinkput gebruikte vaete. Als je er om heen rijdt zie je rechts een prachtige boerderij met leilinden ervoor en links een verhoging (terp) met graf en bomen.

Eversdijk - Gemeente Kapelle

Zeeuwse Schuur aan de Kerkhofweg in Eversdijk.

De Zeeuwse schuren worden gekenmerkt door zwarte planken die over elkaar heen gelegd zijn (gepotdekseld). Verder zijn ze bekend om de hoge mendeuren. Deuren die tot aan de dakrand komen, zodat een wagen met hooi in zijn geheel naar binnen gereden kan worden. De deuren krijgen allemaal witte randen, zodat ze in het donker gemakkelijk terug te vinden zijn. Het kleine deurtje met ronde bovenkant is het zgn. 'Klinket'. Het klinket is een klein deurtje gemaakt in de grote deur. Hierdoor kunnen de mensen snel naar binnen en buiten zonder de hele deur open te moeten maken.

 

Rijdt de Noordhoeksewegeling af tot aan de 2e bocht en ga daar RA het fietspad op, en onder de 2 viaducten door. Ná de verkeerslichten, moet u nog een keer een weg oversteken (PAS OP!) waarna u Kapelle binnen rijdt. Na de spoorwegovergang direct RA en vervolgens de derde straat LA. (voor het station)  (Van Der Biltlaan). Rijd deze straat tot het einde en u staat ná 39 km. weer bij het startpunt.

 

Station Kapelle-Biezelinge

Beste fietser(s), 

 

Ik vind het leuk dat jullie deze route hebben gereden en hoop dat jullie er ook veel plezier aan beleefd hebben. Mocht je er iets over kwijt willen, positief dan wel negatief, mail het me dan a.u.b.  Ook als er fouten in staan hoor ik dat graag zodat ik e.e.a. kan aanpassen.

Reacties kun je richten aan lschigt24@gmail.com