Plezierenvertier.nl

Akrópolis

Akrópolis:             Akró = puntig, spits, hoogste punt            polis = stad  


Zoals in zovele plaatsen wordt het hoogste punt van een stad gebruikt als uitkijk- verdedigingspunt. Daar worden kastelen, vestingen en burchten gebouwd. Vanaf het hoogste punt heb je overzicht en zie je wat er over land en water aankomt.


De eerste bewoning van Athene (2000-1200 voor Chr) was op deze ruim 150-meter hoge berg. Overigens is deze berg niet de hoogste van Athene. Dat is de Lykavittosheuvel (277 meter). Maar deze heuvel is veel kleiner qua oppervlakte.

 

Belangrijkste overblijfselen op de Akropolis zijn: het Parthenon, de Propyleën,Tempel van Niké, het Erechtheion en het Dionysustheater.

 

De Propyleën

 

 

De Propyleën   vormen de eigenlijke toegang, de entree, de poort                            tot de tempels op deze Akropolis.

Het is een algemene term die gebruikt wordt voor toegangen tot tempels of gebouwen.

Deze propyleën dateren van ruim 400 voor Chr.

 

De zes zuilen waarop het driehoekig Tympaan rustte zijn nog aanwezig.

 

Vanuit vele hoeken en straten van Athene is het beroemde Parthenon te zien.  Het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos (de Maagd). Zij werd gekozen tot de beschermheilige van de stad. Het verhaal hieromtrent is als volgt:

 

Athena en Poseidon betwistten elkaar de stad. Ze wilden dat het volk van Athene zou kiezen wie over de stad mocht heersen.
Om hun gunsten te winnen gaven ze de inwoners van de stad cadeautjes. Athene gaf olijfbomen, Poseidon gaf paarden.
Het volk koos voor de olijfbomen en zo werd Athene heerseres over de stad.

 

Het parthenon:      de meest toeristische trekpleister op de Akróplis

 

Persoonlijk was ik het meest onder de indruk van het Erechtheion. (400 voor Chr. - naam ontleend aan koning Erechtheus).
Naar mijn idee nog het meest complete deel op de Akrópolis. En vooral de beeldengroep die dienst doet als zuilen vind ik prachtig.
Al betreft het hier wel replica's. De originele beelden zijn ondergebracht in het Akrópolismuseum. 

Volgens overlevering betwistten Poseidon en Athena elkaar hier het beheer over de stad.

 

Tempel van Nikè (l): deze is gewijd aan de  godin  Athena Niké, vooral bekend als godin van de overwinning. Vanaf deze plaats op de                                           Akrópolis heb je een mooi uitzicht op de Egïsche zee.

 

Theater van Dionysus (r): in dit theater was plaats voor 15.000 mensen. Zij keken er naar komedies en tragedies.

 

Vanaf de Akrópolis heb je uiteraard prachtige vergezichten over de stad. Maar wat hier ook pijnlijk duidelijk wordt is dat Athene een ongezonde stad is. Vanaf de Akrópolis kijk je continue tegen een brede vaal-grijsblauwe band van smog die de stad "omarmd". 

 

rechts de 277 m hoge Lykavittosheuvel

zicht op restanten van de tempel van Zeus

zicht op restanten van een theater