bierweetjes  a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z

A     B    C    D     E     F     G     H      I       J     K       L   M      N       O    P      Q     R     S      T    U     V      W       X     Y    Z

 

gember:         in sommige bieren wordt het sterk-smakende gember als kruid toegevoegd; interessant voor mannen: gember heeft                                       dezelfde uitwerking als Viagra! Mocht je het willen toevoegen aan je eigen brouwsels: gebruik het afhankelijk van je libido!                             Een gewaarschuwd mens......!

gist:               taak van de gist is de suikers om te zetten in alcohol. Gist is ook zeer smaakbepalend.

gruit:             gruit (of gruut of grut) was de voorloper van de hop; in de vroege middeleeuwen kende men nog geen hop en werd het zure                          bier op smaak gebracht met kruiden als: rozemarijn, duizendblad, gagel en salie. Per streek kan de samenstelling van de                              gruit verschillen. Woorden als "kleine grut", de "grutter" en zelfs de vroegere kruidenier "De Gruyter" verwijzen etymologisch                          naar het Middeleeuwse "gruit". In Brugge staat nog een "Gruuthuuze". Het spreekt voor zich wat daar vroeger verkocht werd.

 

 

Klik op een letter boven de tekst om naar een ander blad te komen