Casablanca

's Morgens iets over half elf landt ons vliegtuig op de luchthaven van Marrakesh. Een lange dag ligt nog voor ons. Onze gids Mustafa staat al klaar om ons reisgezelschap op te vangen en naar Casablanca te brengen.

Natuurlijk wist ik dat we een rondreis gingen maken door Marokko, maar - eerlijk - ik had me niet gerealiseerd dat we daarvoor vele kilometers in de bus moesten zitten: in totaal 2100 kilometer. Maar doordat we regelmatig - zeker om de twee uur - een stop hielden om ergens wat te gaan drinken, te eten of iets te bekijken voelde het helemaal niet alsof we de hele tijd in de bus zaten

en voelde het best relaxed aan.

 

Vanaf het vliegveld van Marrakesh naar Casablanca was het 300 km. rijden.

Landen in Casablanca was ook een optie geweest. Die luchthaven ligt ca. 20 km van de stad Casablanca. Maar voor het organiserende reisbureau was het - i.v.m. de luchthavenbelasting - kennelijk tóch goedkoper om in Marrakesh te landen en een busreis van 300 km. te ondernemen richting Casablanca.

Onderweg zijn we gestopt om Marokkaans geld (dirhams) 'uit de muur te trekken' en hebben we de eerste informatie van onze gids gekregen over de do's en dont's in Marokko. Ook kregen we al volop informatie over het gebied waar we doorheen reisden.

In Casablanca aangekomen hebben we even de benen gestrekt en een wandelingetje gemaakt langs de kust van de Atlantische Oceaan. 

Mohammed V -plein:

Op het Mohammed V plein in het centrum van de stad waan je je op de Dam in Amsterdam. Een gezellige drukte en honderden duiven die graag gevoerd worden door de toeristen. Handelaren maken er slim gebruik van door duivenvoer te verkopen, op de foto te gaan met duiven die het voer uit je handen pikken, etc.  En natuurlijk loopt daar ook de in  rode kleding gehulde waterman (of watervrouw)

Paleis van Justitie op het Moh. V - plein

nog enkele Casablanca-weetjes:

  • Met ruim 4.000.000 inwoners is het de grootste stad van het land en tevens de belangrijkste havenstad. Je kunt Casablanca beschouwen als het economische hart van Marokko. Er komen ook veel arbeidsmigranten naar Casablanca. Voor hen zijn er ook nieuwe wijken gebouwd.
  • In het Spaans zou het ‘witte stad betekenen, een titel die de stad wat mij betreft toch niet helemaal toekomt, aangezien de stad een smoezelige indruk maakt en veel beschadigingen aan gebouwen en wegen (nog) niet hersteld zijn.
  • In het Arabisch heet de stad 'Anfa', wat 'heuvel' betekent. Casablanca is dus de stad op de heuvel.

Hoewel ik Casablanca hierboven veroordeelde als een smoezelige stad, heb ik toch ook nog wel wat mooie plaatsjes kunnen schieten van gebouwen die er wel goed uitzagen.

En ook vanaf het dak van ons hotel "Prince de Paris' konden we nog mooie plaatsjes schieten van nachtelijk Casablanca.

(Klik op een foto voor  een vergroting).

 

terug