Plezierenvertier.nl

Labin + Pazin

Labin

 

Na het bezoekje aan Labin en Pazin zijn we nog even verder gereden richting Ravni. Niet dat er zo veel te beleven zou zijn, maar je ziet weer eens een stukje binnenland, waarbij het ons opvalt hoe groen alles blijft ondanks de dagenlange tropische temperaturen.

 

In de omgeving van Rabac hebben de (iets) grotere plaatsen slechts één keer per maand een markt. Voor Labin (op 5 km van Rabac) is dat elke derde woensdag van de maand. Wij hadden dan ook al bedacht dat we woensdag de achttiende  zouden plannen voor deze markt. En het moet gezegd: een zeer uitgebreide markt over enkele straten en pleintjes verdeeld met goedkope tot zeer goedkope aanbiedingen!

Alleen moeten we nog even wennen aan de opdringerige verkopers en verkoopsters. Als je ook maar twee tellen stil staat en naar een artikel in de kraam durft te kijken wordt je aangesproken: "Deutsch? English? Holländisch?" En als je niet reageert zijn ze ook nog niet te beroerd om je bij de arm te pakken en je uitgebreid te vertellen over hun koopwaar: "kijk meneer, korte broek, voor zwemmen, 2 zakken en hier nog één, altijd goed!" We kopen een korte broek naar later bleek: mét scheur, maar dat was er niet bij verteld; dan moet je ook maar beter opletten!, een paar zomerschoenen en bij een oud boertje met mini-groentekraam - past net onder zijn parasol - kopen we blauwe pruimen. Hij is zichtbaar blij met de 20% fooi die we hem gunnen.

We drinken nog een lekkere bak koffie bij een café op deze markt en gaan dan terug naar het hotel: nog even zonnen en zwemmen.

marktdag in Labin

Labin: een echt middeleeuws aandoend stadje: alsof de tijd er stil is blijven staan.  

 

Vanuit Labin heb je - op 320 meter hoogte -  prachtige vergezichten over Rabac en Podlabin. 

zicht op Rabac 

zicht op Podlabin - met mijnschacht


V
an Labin is nog de volgende aardige anekdote te vertellen: in 1599 werd Labin belegerd. De bewoners hadden zich binnen de stadsmuren verschanst maar wisten zich geen uitweg meer toen honger en dorst hun leven ging bepalen. Iemand kwam op het idee om vaten vol met ijzeren voorwerpen door de straatjes naar beneden te laten rollen hetgeen een hels kabaal maakte. Tevens liet men het bloed van een geslachte os naar beneden onder de stadspoort doorlopen, waardoor de vijand dacht dat er een verschrikkelijk leger aan stond te komen om hen te vernietigen en waardoor de belegeraars hals over kop wegsnelden. Hiermee werd Labin gered en herkreeg het zijn vrijheid.

Pazin

Vandaag, donderdag de negentiende, willen we toch nog weleens wat meer van het eiland en de andere plaatsten zien. Het dichtsbijzijnde plaatsje van enige importantie lijkt Pazin te zijn. Zo krijgen we ook direct het binnen(ei)land te zien op weg naar de westkust waar de beroemde kust- en toeristenplaatsen Porec en Rovinj liggen.In Pazin hebben we de Sint Nicolaaskerk en het kasteel  bezocht. In het kasteel was een overzichtstentoonstelling over het dagelijks leven van de regionale bevolking. Tevens was er in de kelder een overzicht van middeleeuwse martelwerktuigen. Bijkomend voordeel was dat het in het kasteel heerlijk vertoeven was in de koelte, waar buiten de zon het kwik tot 35 graden opstuwde.

Pazin: Klokketoren, Sint-Nicolaaskerk en kerkinterieur

 

Het kasteel ligt boven de 130 meter diepe kloof van Pazin (de Panzinska Jama) Aan het einde van de tweede wereldoorlog hebben de Joegoslavische Partizanen hier afgerekend met vele honderden fascistische Italianen en hun handlangers door ze doodgewoon in het 120 meter diepe ravijn te gooien.