Plezierenvertier.nl

* * *     leuk te weten...     * * *

 

Chianti is de streek tussen Sienna en Florence. De temperatuur is hier geweldig om druiven te kweken en vervolgens wijn te maken. De wereldberoemde Chianti-wijnen komen dus hier vandaan

Het onderwijs lijkt in Italië beter bedeeld dan in Nederland. Als voorbeeld nemen we het dorpsschooltje van reisleider Theo in de bergen van Pistoia. In het jaar dat een kind drie jaar wordt bezoekt het de kleuterschool. De lagere schoolleeftijd begint bij het 5e levensjaar. Op het schooltje in Pistoia zitten 30 kleuters en 50 basisschoolleerlingen. iedere jaargroep zit er apart, hoe klein het klasje ook is. Voor deze kinderen zijn 8 vaste leerkrachten (één voor elke groep) en 2 part-timers. Verder zijn er 3 conciërges (één voor de kleuterschool, één voor de basisschool, en een wissel). Daarnaast zijn er nog zorgleerkrachten (logopedisten, physiotherapeuten of wat ook nodig blijkt te zijn). De kinderen komen allemaal met een schoolbusje naar school. Hiervoor zijn 2 chauffeurs beschikbaar en ook nog eens twee begeleiders. Uiteraard blijven de kinderen tussen de middag op school: een 3 - gangenmenu voor € 5,00. Ook hier wordt de nodige menskracht voor ingeschakeld. Naast de normale vakantieweken met kerst en pasen hebben de leerlingen een zomervakantie van half juni tot half september. Het is dan ook te warm om op school te zitten. Gevolg is wel dat de kinderen de rest van het jaar veel huiswerk meekrijgen, waarbij men er vanuit gaat dat de ouders een behoorlijk deel van de begeleiding voor hun rekening nemen.

 

Na de basisschool volgt er nog 3 jaar "bovenschool". De studie kan afgerond worden met 5 jaar universiteit. (bv. in Perugia). De woningnood onder studenten lijkt hier veel groter dan bij ons. De studenten die van huis moeten om hun studie te volgen kunnen geen woonruimte huren, maar huren een bed!

 

Het Meer van Trasimeno is feitelijk een "afgesloten bak met water". In warme zomers als deze (2003) verdampt er veel water, maar er komt geen nieuw water in. Vroeger kreeg het meer nog water uit de Tiber. Maar toen de boeren gingen klagen als hun land eens overstroomde besloot men de toevoer uit de Tiber af te snijden.

 

De beeldhouwer, schilder en architect Michelangelo heeft in Rome veel moois achtergelaten.
Zijn beroemdste werken zijn o.m. de Piëta: een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen, een beeld dat hij maakte op 25-jarige leeftijd. Piëta betekent: vol erbarmen, vol van medelijden. Een ander "levenswerk" van hem is de Sixtijnse Kapel. Hij schilderde er in 4 jaar het volledige plafond en alle fresco's op de muren. Als architect (hij was toen al 60) ontwierp hij o.m. het stadhuisplein van Rome.

 

Tijdens onze rondleiding in de kunstzalen van het Musei Vaticani leerden we wat tempere is: dat is schilderen op hout. Als verf werd er pigment en eierdooier gebruikt. De functie van de eierdooier was, dat het goed "plakte" op de houten ondergrond. Olieverf vindt zijn basis  in lijnolie, gewonnen uit vlas. De werkwijze bij fresco's is als volgt:eerst wordt een houtskoolschets gemaakt, vervolgens wordt de omlijning wat scherper aangebracht. Dan wordt de omlijning met spelden ingeprikt. Het ontwerp wordt nu tegen de natte kalk gehouden en met rode verf ingesmeerd. Door de gaatjes heen zet de rode verf nu de tekening op de kalk en is het een kwestie van "inkleuren". Omdat er alleen maar in natte kalk gewerkt kan worden, werd er hoogstens een vierkante meter per keer geschilderd, daar anders de kalk weer droog is.

 

Het wordt reisorganisaties in Italië niet altijd goedkoop gemaakt. Om een stad te mogen binnen rijden met een touringcar moet een vergunning gekocht worden. In Florence maken ze daar het meest misbruik van. Daar vraagt de gemeente maar liefst € 230,00 tegen bv. € 100,00 in Siena.

 

In 1655 groeven monniken een Egyptische obelisk op uit de kloostertuin aan de Piazza Della Minerva. Ze vonden de obelisk wat aan de kleine kant en vroegen Bernini een olifant te maken die de obelisk zou dragen en waardoor het geheel groter werd. Bernini voerde deze opdracht uit. De kloosterlingen waren echter van mening dat de ruimte onder de olifant te groot was waardoor het geheel in zou kunnen storten. Bernini kon hen niet overtuigen dat de constructie zonder meer betrouwbaar was. Hij móest de ruimte opvullen. Hij deed het door de olifant "een dekje" op de rug te geven, waardoor de ruimte niet meer zichtbaar was. . En uit boosheid over zoveel wantrouwen jegens hem, heeft hij de olifant zó geplaatst dat hij met zijn achterste richting klooster staat! Alsof hij ze "een poepie wilde laten ruiken".

 

De koepel van de Sint Pieter is een werkstuk van Michelangelo. Deze koepel is echter iets kleiner dan de koepel van de kathedraal in Florence. Michelangelo hield de koepel wat kleiner uit respect voor Brunelesschi die de eerste koepel construeerde voor de kathedraal in Florence.

De Piazza Navona is gebouwd op de resten van een oud stadion. Het stadion kon ook onder water gezet worden (+ 1 meter) zodat er ook "zeeslag" gespeeld kon worden. Verder  is deze Piazza één van de sfeervolste met zijn terrasjes, straatartiesten en kunstschildrs tot diep in de nacht!

 

Johannes en Petrus - 2 leerlingen van Jezus - werden als Christenen vervolgd en gevangen gezet. Petrus trof het lot om omgekeerd gekruisigd te worden. Johannes trof het "beter". Inwoners van Rome (hij was een echte Romein) mochten niet gemarteld worden; een kruisdood is een marteldood! Daarom werd Johannes onthoofd.

 

 

"Vrouwelijke woorden" eindigen in het Italiaans op een 'a', en mannelijke woorden
op een 'e' . Zo hebben we signore (meneer) tegenover signorina (mevrouw). Zo zijn een aantal Nederlandse meisjesnamen als Daniëlle en Gabriëlle in het Italiaans jongensnamen. Meisjes zouden in Italie Daniëlla en Gabriëlla genoemd worden

Het Colosseum dankt zijn naam feitelijk aan een standbeeld van Nero. Deze aan grootheidswaanzin leidende keizer liet o.m. een villa en tuin aanleggen die zich uitstrekte over 2 heuvels. Bij het grootste stadion (Colosseum) stond een 35 meter hoog standbeeld van Nero. Als Romeinen het over het huidige colosseum hadden dan zeiden ze: "Het stadion bij die "colossus" waarmee het "kolossale" standbeeld van Nero bedoeld werd. Op deze manier kreeg dit stadion zijn naam "Colloseum".
De bogen van het colosseum zijn gemaakt in een mal. De beton hiervoor werd door slaven "gedraaid" in een tredmolen. De vele gaten die we nu in het colosseum zien zitten zijn ontstaan toen men in de middeleeuwen het ijzer eruit ging "peuteren"

 

Op deze plaats het recept voor zelfgemaakte pesto. Sla 50 gram pijnboompitten "uit hun pelletje" en vijzel deze. Voeg twee knoflookteentjes toe. Snijd er50 blaadjes basilicum door en voeg wat grof zeezout toe. Voor de pasta (naar keuze) hebben we 2 lepel(tjes) kookzout nodig. Als de pasta net kookt (nog niet echt slap is) doen we er een scheutje olijfolie in. Deze olie geeft een "filmlaagje" om de pasta heen waardoor deze niet plakt en stopt daarmee ook het kookproces. Nu pasta en pesto bij elkaar voegen; Eet smakelijk! (p.s: spaggetti = touwtjes; vermeccelli  = wormpjes).

 

De Vespa (scooter) is hét vervoermiddel in de drukke stad. Er zijn ook aparte parkeerplaatsen voor gecreëerd. Daarnaast zie je ook vaak de api rijden. Een driewielig "autootje" dat ingezet wordt om te verhuizen, te klussen, etc. (api = bij; vespa = wesp)

Hoewel er nog een derde groep politie is heb je in Italië m.n. te maken met de Polizia Municipale (plaatselijke politie) en de caribinieri. Maar welke politie het ook is: in Rome komt het over als één grote klucht. Ze houden zich bezig met het verjagen van straatverkopers,(die er na 5 minuten weer zitten, en dat wéét de politie; dus een uur later begint hetzelfde spelletje), rijden continu met zwaailicht en sirene door de stad (ook als er niets aan de hand is), lijken soms wedstrijdjes te doen met 5 of 6 auto's met loeiende sirenes achter elkaar, grijpen niet in wanneer 2 mannen een heftige woorden wisseling hebben, rijden (zonder vermaning)  om de midden op straat geparkeerde taxi heen, staan op een rustig punt in de stad ineens met een kogelvrij vest aan en met een automatisch wapen in de aanslag, parkeren hun politiewagen waar ze willen, maar vaak anderen volledig blokkerend, etc. En desondanks: het geeft een veilig gevoel als de politie zo zichtbaar aanwezig is!