Plezierenvertier.nl

Pula

Vandaag willen we een bezoek brengen aan Pula de grootste en oudste stad en tevens de hoofdstad van Istrië gelegen in het uiterste zuiden van het eiland. De weg er naar toe is een goed begaanbare regionale weg. In amper een uur staan we dan ook al bij het beroemdste bouwwerk van deze stad: het amfitheater. Het werd gebouwd onder de heerschappij van de keizers Augustus en later Vespatianus.
In grootte is het de zesde van alle door de Romeinen gebouwde arena's, met drie ringen die een hoogte bereiken van ruim 32 meter.
Ruim 23.000 toeschouwers konden er een plaatsje vinden. Tegenwoordig wordt de arena voor allerlei culturele activiteiten gebruikt. Het bouwwerk ziet er nog erg acceptabel uit.

 

Als we willen we parkeren bij de haven moeten we wachten voor een goederen- trein. Ook hier gaat het nog als bij ons vijftig jaar geleden. De spoorbomen worden met de hand bediend en ook de wissel wordt met handkracht omgezet. Even later passeert de trein, maar deze stopt 100 meter verder weer als er een auto geparkeerd staat op de spoorrails. De spoorrails liggen namelijk gewoon in de straat verzonken, zodat  de trein ook "gewoon op straat" rijdt. De machinist stapt uit, gaat voor zijn locomotief staan en begint een krantje te lezen. Als na een tiental minuten de eigenaar van de auto terugkomt wordt er over en weer door machinist en chauffeur wat gemopperd, waarna de treinreis vervolgd wordt.

In de stad Pula drinken we eerst weer wat koffie op het marktplein bij de tempel van Augustus. Later wordt er gewinkeld en brengen we een bezoek aan het amfitheater, het Fransiscanenklooster en lopen we ook wat door de smalle straatjes waaraan elk dorp op dit eiland zo rijk is.

 

Augustustempel + stadhuis

Franciskanenklooster

Franciskanenklooster

Stadspoort van Pula

 

kleurrijke markt