De oude binnenstad - 1

 

Op deze pagina:  Rynek Glówny en Plac Mariacki 


Rynek Glówny

Het stadscentrum van Krakau ziet er prachtig uit. In tegenstelling tot ver-deraf gelegen wijken heeft men voor de oude binnenstad kosten nog moei-te gespaard om het toonbaar en aan-trekkelijk te maken voor de toeristen.
Eén van de grootste marktpleinen van Europa is het Rynek Glówny in Krakau. Het plein meet 200 x 200 m.

 

Het belangrijkste gebouw op deze marktplaats is de Sukiennice, de lakenhal. In vroegere eeuwen werden hier allerlei we-reldgoederen verhandeld. Tegenwoordig zitten er een paar honderd kraampjes in die er hun huisnijverheid, lokale producten en toeristische prullaria aan de man willen brengen. Denk hierbij aan houtsnijkunst, kristalglas, truien en vesten, etc.

 

Rondom Rynek Glówny staan talloze koetsjes en paarden. Er is alles aan gedaan om de mensen met schoonheid te verlei-den. De paarden en koetsjes zijn oogverblindend gepoetst en versierd. Er zitten zelfs mooie dames "op de bok" om jou te verleiden een ritje met de koets te maken. Heb je er eenmaal in toegestemd dan zit haar taak er eigenlijk voor eventjes op en "stuurt" een Poolse paardenmenner de toeristen in de koets door de stad.

 

Dichtbij de lakenhal staat de toren van het oude raadhuis. Opvallend is het gebruik van rode en witte bakstenen in de toren. Op de maquette zien we de volledige vorm van het stadhuis hoe het ooit was. Momenteel is er alleen nog de toren.
In deze toren is een historisch museum ingericht. 

 

naast de raadhuistoren ligt het beeld 'Eros Bendato' - door Igor Mitoraj

 

 

 

In de raadhuistoren hebben we een bezoek gebracht aan het historisch museum.

We konden tot aan de klokkentoren omhoog via gladde en steile trapjes en door kleine lage poortjes.

Van daaruit hadden we een mooi uitzicht over de stad Krakau.

 

Plac Mariacki

 

Grenzend aan de Rynek Glowny ligt de Plac Mariacki waar de Mariabasiliek "heerst". Het is dé trekpleister van Krakau, sterker nog: van Polen. De kerk bestaat sinds de 13e eeuw, toen vooraanstaande burgers van Krakau de aanzet hier toe gaven.

 

Vanuit de hoogste toren van de kerk blaast een brandweerman dagelijks op zijn trompet. Het is een herinnering aan de strijd tegen de Tartaren. Toen dezen de stad aan wilden vallen (1241) blies een bewaker op zijn trompet om de inwoners te waarschuwen. Zijn muziek werd onderbroken op het moment dat een pijl door zijn keel geschoten werd, waardoor hij stierf.

 

 

Het interieur is geheel goudgekleurd met zowel renaissance- als barokke elementen. Pronkstuk is het hoofdaltaar (11 x 13 m) van Veit Stosz,een beeldhouwer uit Neurenberg. Hij werkte er 12 jaar aan tegen een jaarwedde van 2808 gulden. Dat bedrag komt overeen met het jaarbudget van de stad Krakau.

 

 

Op de Plac Mariacki wordt dagelijks een lokale markt gehouden. Het gaat dan voornamelijk om de verkoop van handwerk- en huisnijverheidsspullen.

 

Ook is een gedeelte van de markt gereserveerd voor de hongerige maag: met zijn allen aan lange tafels en banken de heerlijkheden naar binnen werken.

 

terug