Plezierenvertier.nl

Le Temeley + Col d"Aï + Col La Berneuse + Aigle

We willen met de auto "naar boven rijden". We hebben daar een parkeerplaats ontdekt van waaruit we weer naar andere toppen kunnen lopen. We gaan op weg naar Le Temeley (1705 m). Over gemakkelijk begaanbare asfaltweg met een lichte stijging. Na ongeveer drie kwartier komen we aan bij Chalet Le Temeley.

 

We vinden onze inspanningen nu nog niet groot genoeg om het al met een kopje koffie te belonen.
We lopen door naar het tweede doel deze dag: Lac D'Aï. Daarvoor moeten we een pittige beklimming ondernemen en komen even later aan bij het meertje. De route is een mooie wandeling met prachtige vergezichten. De top van de Aï ziet er als een indrukwekkende kolos uit.

 

 

Nu we bij Lac D'Aï aangekomen zijn is de afstand tot La Berneuse (2048 m) binnen handbereik. We zijn nog 25 minuten verwijderd van de top waar het "Restaurant Tournant Panoramique" gebouwd is. Het is één van de drie Europese restaurants dat volledig om zijn as kan draaien. In anderhalf uur ben je één keer helemaal rond geweest. In juli en augustus kun je elke vrijdag- en zaterdagavond "meedraaien" onder het genot van een prachtig diner. Je kunt dan de zonsondergang meemaken. Omdat dit vrij uniek is, hebben maar al vast een tafeltje voor twee gereserveerd! We lijken inmiddels wel "ervaringsdeskundigen" want we hebben ookal in de draaiende restaurants gezeten van de Euromast in Rotterdam en de tv- en radiotorens van Düsseldorf en Berlijn.

vergezicht vanaf de Berneuse

vergezicht vanaf de Berneuse

 

Het "uitstapje" naar de Berneuse was niet gepland, maar wel de moeite waard. We gaan nu verder met de oorspronkelijk geplande tocht: Le Lac de MayenNou ja, een meer? Het lijkt niet veel meer dan een flinke drinkplas voor het vee. We waren er bijna ongemerkt aan voorbij gelopen. Vanaf deze plaats keren we terug naar de parkeerplaats en hebben we een voldaan gevoel over deze mooie tocht!

Mayen

Mayen

 

Vanwege een wat tegenstribbelende spier in mijn lies gaan we deze dag maar niet meer aan de wandel. In plaats daarvan nemen we weer het bergtreintje om de stad Aigle te gaan bezoeken. Vóór we weggaan vraagt Annelies - attent en bijdehand als altijd - of het nu wel zeker is dat ons diner boven op de Berneuse in het Restaurant Tournant Panoramique vanavond doorgaat. Ze heeft op het affiche nl. ontdekt dat de datum 23 juli is i.p.v. 22 juli en dan zitten we al in Italië. Bij navraag blijkt de restauranthouder zich inderdaad een dag vergist te hebben. Jammer, maar helaas! 

Aigle - stad

wijnbouw rondom Aigle

Aigle is als stadje (of is het gewoon een bergdorpje?) niet geweldig groot en interessant om te bekijken. Het enige interessante is het Chateau D'Aigle. In dit kasteel is tevens een wijnmuseum ingericht. In de diverse kamers zijn dan allerlei onderdelen te zien die te maken hebben met de wijnbouw, het wijn maken en de wijnfeesten. Nooit geweten dat in Zwitserland ook wijn gemaakt wordt. Ik ga dus maar eens op zoek naar een fles Aigle!

kasteel Aigle - met toren, wandelgang en binnenplaats

Sinds 1976 is in het Kasteel van Aigle ( "Het Tiendenhuis") het wijn- en wijngaardmuseum ondergebracht. Ook zijn er een drietal zalen ingericht voor het publiek om recepties, banketten en/of semenaria te geven

Le repas de Bachus - 16e eeuw - metaal

Het bedienen van de wijnpers

 

Met het bezoekje aan Aigle is ons bezoek aan Zwitserland voorbij. We hebben het prima naar onze zin gehad. Morgen gaan we wat verder naar het zuiden: In de Golf van Genua vinden we daar de Riviéra Di Levante, bij ons meer bekend als de Italiaanse Bloemenriviéra. De vooruitzichten zijn goed: droog, zonnig en rond de 30 graden. Wil je ook weten hoe we daar hebben gehad, klik dan op

Cinque Terre