Plezierenvertier.nl

Diverse gebouwen:

Als je door Madrid wandelt zie je een schat aan prachtige, hoge gebouwen. Een aantal geef ik hier op foto weer. Helaas heb ik niet van alle gebouwen de naam.

Calle Alcala: Quadriga gebouw.

Een Quadriga was in de oudheid een kar met een vierspan ervoor. Daarmee is de naam van dit gebouw verklaard. Het is een ontwerp van Ricardo Bastida. Gebouwd tussen 1920 en 1923.Voorheen was dit gebouw  BBVA Tower of bank of Bilbao. 

 

detail: de Quadriga

Plaza de Canalejas: Casa de Tomás Allende.

Gebouwd tussen 1916 en 1920 door de Spaanse architect Leonardo Rucabado. Er zijn diverse Spaanse stijlen in dit gebouw verwerkt.

Opvallend is de houten ballustrade.

 

 

 

Gran via: Hotel Pestana

Het hotel met 168 kamers is voor 13 miljoen gekocht door de Portugese voetbalster Christiano Ronaldo samen met de zakenman Dionisio Pestana.

 

 

Calle de Alcala: Casino van Madrid

 

 

 

Calle Mayor: Casa Ruiz de velasco.

Modernistisch gebouw - eind 19e eeuw

Calle Mayor:

Rijkelijk versierd hoekpand op Calle Mayor

Gran Via 10: Gebouw Seguros La Estrella

Allegorische voorstelling door Miguel en Luciano Oslé. Mogelijke figuren zijn Pandora, met Vulcan-Hephaestus (met pet) en venus- Aphrodite (in nachtjapon).

Plaza de Libertad: Mandarin Ritz Hotel.

De geschiedenis van de inhuldiging door koning Alfonso XII aan het begin van de 20e eeuw wordt hier vermengd met de technische verfijnheden en ontwikkelingen van de 21e eeuw. Het Mandarin Ritz hotel heeft 5 sterren.

onbekend

Gran Via 28:  Edificio Telefónica:

Met 15 verdiepingen en een hoogte van ruim 89 meter was dit de oudste wolkenkrabber van Spanje en één van de eerste van Europa. Het is gebouwd tussen 1926 en 1929.
In dit gebouw zetelde het hoofdkwartier van de telefoonmaatschappij van Spanje. Van hieruit werden zo'n 40.000 lijnen bediend.

 

 

Paseo de Recoletos 2 - Palacio de Linares:

Het Palacio is geruime tijd niet toegankelijk geweest voor het publiek. Reden was dat men er "stemmen uit het verleden" zou horen. Het huis is lange tijd bewoond geweest door de Markies van Linares. Of het zijn stem was die rondwaarde....? Het huis is een ontwerp van Colubi.


Tegenwoordig is dit  het Casa de America: het huis van Amerika, dat dienst doet als Cultureel centrum.

Calle de Alcalá: Banco de Espana:

Centrale Bank van Spanje. Deze maakt deel uit van het Europees stelsel van Centrale Banken.

Calle Mayor 86:  paleis van Abrantes ,

het gebouw is eigendom van de Italiaanse staat en het huidige hoofdkantoor van het Italiaanse Instituut voor Cultuur. Net onder de dakrand zjjn schilderingen aangebracht. In het drie verdiepingen tellende gebouw is ruimte voor tentoonstellingen, conferentie, film, bibliotheek en theater.

Plaza de Isabel II: Het Teatro Real (Koninklijk Theater El Real)

Gebouwd  in opdracht van Koningin Isabel II. In 1969 vond hier het Eurovisiesongfestival plaats. Het decor was toen ontworpen door Salvador Dali. Het gebouw wordt nu nog gebruikt voor ballet, opera en concerten.

 

 

 

Plaza de las Cortes: the Westin Palace Hotel

Het prachtige 5 *****-hotel in het centrum van Madrid.

detail:  olifanten

detail: vrouwen

 

terug