Plezierenvertier.nl

Parijs 2023 - 4:             diversen

Op deze laatste pagina van ons bezoek aan Parijs 2023 geef ik - in willekeurige volgorde -  een opsomming van andere en overige zaken die we tijdens ons weekverblijf in Parijs hebben gezien.

 

Galerie Lafaette:

Op de Boulevard Hausmann 40 in Parijs vinden we het meest imposante en prestigieuze warenhuis van La Fayette. Het tien verdiepingen tellende gebouw is met name qua interieur een beauty. Je kunt je er uren aan vergapen.  In dit warenhuis zijn 75000 merken te koop.

Behalve iets kopen kun je in deze zaak ook naar het restaurant of naar de bar. Extra attractie is het dakterras. vanaf hier heb je prachtige vergezichten over Parijs. Op het moment dat wij de winkel bezochten stonden op het dakterras zo'n 100 stoelen opgesteld en een heel groot tv-scherm. Hier kon je desgewenst de tenniswedstrijden op Roland Garros volgen.

Andere Galeries La Fayette zijn er nog in ruim 50 Franse grot(re) steden. Ook Duitsland, China en Dubai hebben filialen van La Fayette binnen hun landsgrenzen. 

 

enkele gegevens:

adres:                 Boulevard Hausmann 40
bouwjaar:           1893
werknemers:      ca. 4700
omzet:                ca. 1.7 miljard

 

van Galerie naar Passage:

In Parijs zijn vandaag-de-dag nog een 20-tal passages te bezoeken. Van oudsher zijn de passages winkelgalerijen voor de elite bevolking. De oorsprong ligt vermoedelijk bij het Palais Royal, het huidige 'Conseil Constitutionnel'.

We hebben het dan over de 19e eeuw. De elite wilde graag droog, rustig en ongestoord winkelen, Daarom werden er in de galerijen van grote en voorname gebouwen winkeltjes gemaakt, zodat niemand door het slechte weer of stadslawaai gehinderd kon gaan winkelen.
Net achter de over het algemeen kleine winkeltjes was meestal ook nog een kleine ruimte waar dames van lichte zeden hun klanten konden ontvangen.

Van lieverlee had ook de gewone bevolking wel behoefte aan dergelijke 'winkelgangen'. Zo ontstonden er dan ook winkelgalerijen - wel minder voornaam - buiten het gebied van de elite, tot aan de uiterste randen van de stad. Het waren min of meer door glazen koepels en platen overdekte winkelstraten. Van de ooit ruim 71 passages zijn er nu nog 21 .

 

Binnenplein en galerijen van het Palais Royale.

 

                     Galerie Colbert                                                                                        Galerie Vivienne  

     Passage des panoramas                     Passage Jouffroy                                                         Passage Verdeau

 

Hotel des Invalides   -   Dôme des Invalides:

Het Hotel (national) des Invalides werd in de tweede helft van de 17e eeuw (1671) gebouwd. Lodewijk XIV nam het initiatief hiervoor.
Bedoeling was een eigen kleine stad te ontwerpen met eigen (militaire) regels voor oorlogsveteranen, met o.a. een ziekenhuis, kerk, schoenmakerij en tapijtmakerij. Enkele duizenden soldaten werden hier verzorgd.

In de kerk  - Dôme des Invalides - is recht onder de vergulde koepel het praalgraf met het stoffelijk overschot van Keizer Napoleon Bonaparte gesitueerd.

 

Het graf staat in een soort van ondiepe put. Dit heeft als resultaat dat ieder die naar het graf van Napoleon wil kijken nog steeds voor hem moet buigen. Er kan ook naar de onderste ring van de 'put' worden gelopen. Daardoor kijkt men tegen hem op. In 1861 werd Napoleons stoffelijk overschot in Visconti's praalgraf geplaatst. Het rust in vijf verschillende kisten (een van blik, een van mahonie, twee van lood en een van ebbenhout) geplaatst in een sarcofaag van rood kwartsiet (en geen porfier, zoals vaak wordt beweerd) rustend op een sokkel van groen graniet. Het materiaal werd betrokken uit een steengroeve in Finland. Zijn militaire werk wordt vertegenwoordigd door de "Overwinningen" rondom de crypte met in de vloer gegraveerde namen: AusterlitzJenaMarengo.

(deze laatste alinea is overgenomen van Wikipedia)

de toegangspoort naar Hotel des Invalides

binnenplein

Dôme des Invalides

 

In de gangenvan het Hotel des Invalides staan diverse militaire middelen geëxposeerd. Tevens is in verschillende vertrekken een museum ingericht.

 

De groep soldaten is een gereduceerde versie van het monument dat in 1885 in Le Mansis opgericht ter herinnering aan de slag van Mans in 1871 tijdens de Frans-Pruisische oorlog.. Soldaten die de stad verdedigden staan verzameld om generaal Chanzy

In de galerijen van de beneden- en eerste verdieping staan allerlei herinneringen aan de diverse militaire activiteiten. Deze galerijen en stukken (meestal van de artillerie = ondersteunend geschut voor de grondgevechten) zijn gratis te bezichtigen.


Jardin des Tuileries

 

De Tuin van de Tuilerieën (Jardin des Tuileries) is een park in het centrum van Parijs. Aan de ene zijde wordt het begrensd door het Louvre en aan de andere kant door Place de la Concorde. De tuin (het park) werd in eerste instantie aangelegd in opdracht van  Ca-tharina de Medici die hier haar Paleis 'Tuilerieën' bewoonde. Tegenwoordig kan iedereen die dat wenst zich hier ontspannen in het park.

 

Aan de westzijde wordt het park Tuilerieën door een prachtig hekwerk afgesloten van de Place de la Concorde

 

Avenue des Champs-Élysées:

Deze bijna 2 kilometer lange brede laan is de verbinding tussen Place de la Concorde en de Place Charles de Gaulle, voorheen Place de l'Etoile genoemd. Midden op de Place de Charles de Gaulle staat de Arc de Triomph. *1).  Als je deze beklimt begrijp je de naam Place de l'Etoile pas goed. Vanaf de Arc de Triomph op Parijs neer gekeken zie je de straten vanuit elke windrichting als sterpunten samenkomen op Place Charles de Gaulle.

 

De Avenue des Champs Elysees is natuurlijk een zeer gerenommeerde en prestigieuze winkel'straat'. Wil je hier een zaak beginnen moet je uitgaan van een kleine € 1.000.000 huur per jaar voor een oppervlakte van 100 m2.

Daarom vind je hier ook de zaken van o.m. Dior en Louis Vuitton. Winkels waar een file aan mensen voor staan om iets te kopen. 

 

 

De laatste foto:

In het verslag 'Parijs - 2007' staan de foto's van eye-catchers als de Arc de Triomph, Eifeltoren en Montmartre. Daarom neem ik ze niet op in dit verslag. Wel sluit ik dit verslag af met een kenmerkende Parijse foto.

 

*1) Voor wie meer wil weten over de Arc de Triomph staat hieronder de officiële folder afgedrukt.

Een muisklik op de folder maakt deze leesbaar.