Podgórze   2  -  wijk in opkomst

 

Ons prima **** hotel Lwowska 1
in de wijk Podgórzo

 

 

Nadat de wijk Kazimierz - vanouds de jodenwijk van Krakau - een facelift had ondergaan, verlegt de aandacht zich nu naar de wijk Podgórze.

 

Nieuwe horeca vindt er zijn weg, oude gebouwen worden opgeknapt, nieuwe initiatieven ontplooid.

 

Op deze pagina aandacht voor de vernieuwing van de wijk en de mooie items.

Cricoteka:

Dit kunstcentrum staat hier in deze vorm sinds 2014. Het bijzondere begint al aan de buitenkant. De "laagbouw" is een opgeknapte energiecentrale. Deze wordt "overkapt" door een enorm roestbruin gebouw, tesamen een prachtige eenheid.
Het is een ontwerp van architect Stanislaw Denko en Moon Studio.

 

In het gebouw is een enorme verzameling kunst en theaterkleding en -attributen te bewonderen van de Poolse kunstenaar en theatermaker Tadeusz Kantor. Tevens zijn er duizenden boeken, geschriften, en audio-visuele materialen te raadplegen.

 


Sint-Jozefkerk:

Begin 20e eeuw (1905-1909) is de gotische Sint-Jozefkerk gebouwd . De bevolking van de wijk Podgórze stoorde zich aan het toenmalige eenvoudige en minimalistisch gebouwde kerkje. Er moest een nieuw en waardig Godshuis gebouwd worden.
En daar is men wel in geslaagd. De toren van de kerk - 80 meter hoog - werd gebouwd naar het idee van de toren van de Mariabasiliek op de Plac Mariacki.   

 

Rynek Podgórsky:     Sint Jozefkerk

 

Kladka Bernatka brug:

In 2014 werd deze voetgangersbrug gebouwd om een directe verbinding te maken tussen de wijken Kazimierz en Podgórze. De brug op zich is niet zo bijzonder qua schoonheid. Wat de brug interessant maakt zijn de acrobatische figuren die er in verwerkt zijn.

diverse:

De wijk Podgórze is nog in ontwikkeling. Tussen mooie, nieuw-opgeknapte huizen en gevels vind je ook nog huizen waarvan je denkt: afbreken.

het voormalige raadhuis aan het Rynek Podgorski

gerestaureerde gevels

opknappertje.....

 

terug