Museo del prado:

 

'De keuze is reuze'. Een gevleugelde uitdrukking die voor zoveel zaken opgaat. En zeker ook voor het aantal musea in Madrid.

En als je in Madrid bent bezoek je 'natuurlijk' Museo del Prado.

Voor mijzelf was dat niet zo 'natuurlijk'. Het vooraf vast moeten leggen wanneer je het wilt bezoeken, het mogelijk lange wachten in een lange rij, en het gegeven dat het vooral Italiaanse, Spaanse en Vlaamse meesters zou betreffen maakte mij persoonlijk niet erg warm voor dit uitstapje.

Van de Vlaamse meesters had ik nog de meeste verwachtingen en hoop, aangezien ik wel kan genieten van de zgn. genrestukken, Maar verder ben ik meer op zoek naar surrealistische, maar ook hyperrealistische kunst.

 

de entree

 

Maar tóch: één maal binnen was ik meteen onder de indruk van de tentoongestelde kunst. Ik vroeg me af wat me nu ineens zo boeide. Ik kan maar tot één conclusie komen: de belichting en/of de natuurlijke lichtinval.

 

De schilderijen waren zonder uitzondering allemaal goed uitgelicht. Het was niet nodig om een schilderij schuin van opzij te gaan bekijken: onder alle hoeken waren de schilderijen goed te bekijken.

Bij binnenkomst in het museum staat een marmeren beeld van Mars en Venus

 

Het prachtige plafond in de Sala Várez Fisa

Museo Reina Sofia:

 

Het Museo Reina Sofia is een samensmelting van een eeuwenoud klooster met een ultramoderne aanbouw. Het nieuwe gedeelte is een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel en is in 2005 aangebouwd.

Het klooster is van oorsprong een ziekenhuis uit de achttiende eeuw met lange 'klooster'gangen. 

Dé publiekstrekker is het schilderij GUERNICA van Picasso. Het schilderij verbeeldt het bombardement op het Baskische stadje Guernica (1937) tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het stadje werd nagenoeg met de grond gelijk gemaakt.
Het schilderij meet 3,49 m bij 7,76 m.

Het museum beschikt over een
heerlijke binnentuin

Assemblage van paard en fiets.

Óscar Domínguez

Op blote voeten (of op sokken) mocht je over deze tapijten lopen

Museo del Romanticismo:

 

 

Een wat kleiner, maar zeer leuk museum was het Museo del Romanticismo. Het is in een mooi gebouw gevestigd en bezit ook een gezellig binnentuintje. Er zijn schitterend ingerichte zalen met prachtige schilderijen.

 Het volgende stukje tekst heb ik van hun website geplukt:

 

Het Museum voor Romantiek is een huismuseum, dus de collectie valt op door zijn rijkdom en heterogeniteit, aangezien het meer dan 17.000 collecties herbergt, waaronder schilderijen, tekeningen, prenten, beeldhouwkunst, meubels, fotografie en decoratieve kunst. Daarnaast heeft het een Historisch Archief dat een belangrijke collectie van meer dan 4.000 documentaire collecties bewaart. Door zijn stukken kunnen we leren over aspecten van een samenleving, een tijdperk en een artistieke periode - Romantiek - die zich chronologisch ontvouwt in Spanje tussen 1833 en 1868.

De oorspronkelijke kern van de collectie was de schenking van de oprichter van het museum, Benigno de la Vega Inclán, bestaande uit zesentachtig schilderijen, evenals meubels en andere bezittingen, waaraan belangrijke deposito's werden toegevoegd, zoals die van het Prado Museum , en schenkingen, met de nadruk op die gemaakt door de Markies van Cerralbo van twee van de meest representatieve werken van het Museum, De satires van romantische zelfmoord , door Leonardo Alenza.

Geleidelijk aan zijn de collecties toegenomen dankzij aankopen door de Staat en nieuwe stortingen en schenkingen. Het beleid om collecties te vergroten is essentieel om de visie op de romantiek die het museum zijn bezoekers wil bieden, te vervolledigen.

 

https://www.culturaydeporte.gob.es/mromanticismo/informacion.html 

 

 

 

de prachtige zalen en kamers

 

 

Fernando II

door:  Vicente Lopez

Historisch museum:

Het Historisch Museum hebben we niet bezocht maar de Barokke entree is een foto waard.

 

terug