Kolonaki - Exarchia - Lykavittosheuvel

 

Kolonaki:    bij een pleintje in deze wijk staat een paaltje                        van beton. Niets bijzonders, niet groot. Als je het verhaal niet weet loop je er achteloos aan voorbij.
Maar aan dit paaltje ontleent deze wijk voor de beter-gesitueerden haar naam "Kolonaki", want:  kolon = paal  
en  Aki = klein.

Kolonaki is grofweg het gebied tussen het Syntagmaplein en de Lykavittosheuvel, het gebied met dure gebouwen en restaurants, van winkelen voor de Happy Few, voor mensen die zien of gezien willen worden, van mode-ontwerpers en filmsterren.

Maar ook van smalle drukke winkelstraatjes, waar de auto's en scooters bijna over je voeten rijden en waar "groen in de wijk" bijna onbestaanbaar is.

In de wijk Kolonaki het huis van de Nederlandse ambassadeur. De opstaande "leitjes" op de rand van de dakgoot zegt iets over de rijkdom van de bewoner. Hoe meer steentjes hoe rijker de bewoner, wordt beweerd.

 

Exarchia:   Aangrenzend aan de wijk Kolonaki een totaal andere wijk: Exarchia. De wijk van studenten en anarchisten, van                    eigengereiden en alternatievelingen,van demonstranten en andersdenkenden.

Maar ook een wijk waar het voor militairen en politie min of meer verboden terrein is. Sinds de herfstopstand in 1973 - een veldslag tussen de militairen en de studenten - is wettelijk vastgelegd dat politie en militairen geen voet meer mogen zetten in het gebied van universiteiten zonder voorafgaande toestemming van de rector.
Maar ook elders in deze wijk regelen de inwoners graag hun zaakjes zelf en wordt politiehulp alleen in uiterste gevallen ingeroepen.

 

Zo werd jaren geleden bedacht dat er in deze wijk een parkeergelegenheid moest komen. Maar de plaatselijke bevolking zat daar niet op te wachten en maakte dat duidelijk kenbaar. Maar daar bleef het niet bij. Op de plaats van de geplande par-keergelegenheid legden de inwoners zelf een parkje aan met groen, speelgelegenheid voor de kinderen en ontspannings-mogelijkheden voor de andere inwoners.

 

Verder ziet de wijk Exarchia er tame-lijk troosteloos uit: vele vervallen en inmiddels onbewoonbaar geworden huizen en alles onder de graffity.

Het probleem is dat een aantal Grieken wel zo'n vervallen huis zouden kunnen kopen, maar dan geen geld meer hebben of kunnen lenen om het op te knappen.

 

De foto hieronder geeft aan wat ik in het begin al eens verteld heb: graffiti bestaat voor 80% uit één grote knoeiboel van protest en bekladding en voor een klein gedeelte uit iets wat je streetart zou kunnen noemen. Op de foto hieronder zijn beide in één beeld gevangen. Naast de voeten van de liggende man staat de tekst:

                                         "dedicated to the poor and the homeless here & around the globe"

De Lykavittósheuvel:    Deze heuvel is met 277 meter hoger dan de beroemde Akrópolis. Je bereikt deze top te voet of                                              met de teleferik, een kabeltreintje. Bovenop staat een mooie witte kapel en een toren en kun je                                              genieten van schitterende  uitzichten en bloemenpracht, van eten en drinken in het restaurant. 

      

 

terug