Frankrijk   -    Frejus - Saint Raphaël 1

onze beginjaren

Dé reden waarom wij jaarlijks in het voorjaar naar het zuiden van Frankrijk gaan is de schitterende combinatie van kilometers zee
en fijn zandstrand, heerlijke voorjaarstemperaturen en het licht-ruige maar prachtige Esterelgebergte.

"In de vorige eeuw" - zeg maar tot 2003 - meden wij Frankrijk. Wij hadden ooit de invasiestranden in Noord-Frankrijk bezocht (absoluut indrukwekkend) en ook zijn we in de Dordogne geweest, maar Frankrijk gaf ons niet het juiste vakantiegevoel. Totdat we in 2003 de Côte d'Azur bezochten: we waren verkocht! Wie weet werken de foto's die hierna volgen ook wel aanstekelijk voor jullie die dit lezen.

 

De heenreis is óók al vakantie! Het is te doen in één keer (1270 km), maar aangezien wij de reis ook al als vakantie zien nemen we er de tijd voor en rijden we in twee dagen. De eerste dag meestal zo'n 800 km en de volgende dag de rest.

Overnachten kan in een Formule 1 - hotel. Deze hotels hanteren een simpele formule:  eenvoudig en goedkoop! De kamer is netjes, het bed slaapt goed, maar toilet en douche is gemeenschappelijk. Voor een paar euro heb je ontbijt erbij: prima koffie, verder stukjes stokbrood met wat zoetigheid. Wil je wat meer, dan betaal je ook wat meer, maar als je een beetje "spit" op internet vind je zeker goede gelegenheden tegen acceptabele prijzen. Wij kozen dit jaar (2004) voor Westernhotel "Plaisance" in Villefranche-sur-Saône. Een goed en fatsoenlijk drie-sterrenhotel waar je een prima "petit--dejeuner" kunt hebben

Villefrance-sur-Saone - winkelstraat

Villefrance-sur-Saone - kerk

Villefrance-sur-Saone - kerk

 

We kiezen elk jaar voor de camping "Les Pins Parasols". De naam is afgeleid van de typische "parasolbomen" die je hier veelvuldig aantreft en je prachtig van schaduw kunnen voorzien als het té heet wordt.   
Je kunt hier (via Sunflower) in het voorseizoen erg voordelig een flinke stacaravan huren met alles erop en eraan. Er zijn in Frejus talrijke mogelijkheden  om een vakantie-onderkomen te boeken (camping, privé, appartement, hotel, residence, etc). Elk verblijf heeft zijn voor en tegens. Wat pleit vóór deze camping: het is een zeer rustige familiecamping, heeft de nodige faciliteiten en je kunt zelfs een persoonlijke toiletruimte huren bij je tourcaravan. Wat tégen deze camping pleit zou de ligging kunnen zijn: aan een redelijke drukke doorgangsweg, 6 kilometer van het strand en op "hoorafstand" van de péage.

de ontvangst

Als wij eind van de middag of vroeg in de avond op de camping aankomen worden we altijd hartelijk ontvangen door Bas, Francis en PomPom (of was het BonBon?) de poedel. Bas en Francis zijn namens Sunflower de gastvrouw en gastheer. Bij hen kun je je melden, zij hebben de sleutel van de caravan, zij zijn het aanspreekpunt, zij helpen als je problemen tegenkomt, zij maken een praatje, geven informatie, en ga zo maar door. En in het voorseizoen organiseren ze ook een activiteit t.g.v. óf koninginnedag óf bevrijdingsdag. In 2002 was er op 30 april een oranjeparty waar je dan ook hoofdzakelijk oranje-gekleurd eten en drinken kreeg. In 2003 en 2004 werd er een bevrijdings-barbeque georganiseerd voor de Sunflowergasten.

 

huize sunflower

terrassencamping

ons stekkie

wandelpad

bevrijdingsbarbecue

gastheer Bas

Frejus

Voor mij bestaat Frejus uit 2 delen: de oude stad en het gebied rondom de boulevard.In het oude gedeelte zijn vele restanten terug te vinden uit het Romeinse verleden. De omgeving van de boulevard heeft uiteraard de uitstraling van het moderne toerisme: hoge residences (appartementencomplexen voor de toeristen), een schitterende jachthaven, winkels en eettentjes.

Op zondagmorgen is er op de bouelvard een Provencaalse markt. Deze gaat naadloos over in het dorp Saint Raphaël. Saint Raphaël was eertijds de voorstad van Frejus waar de "hogere standen" zich vestigden

Provencaalse Markt op zondagochtend aan de bouklevard in Fréjus

boulevard - fontein

boulevard - standbeeld

parasolbomen

Frejus - oud

Frejus - kerk

Frejus - oud straatje

Fréjus - winkelstraatje

Frejus - Amphitheater

Frejus - Parc Aurelien

Frejus - Parc Aurelien

Frejus - ParcAurelien - aquaduct

Frejus - eeuwenoude olijfboom

Frejus - waterleiding

Pagode Hong Hien

Flora en fauna