Beste bezoekers van mijn website:  op 10 juni 2024 ben ik begonnen met mijn reisverslag van Marokko. Ik heb nog veel teksten samen te stellen en nog vele, vele foto's te selecteren. Het verslag zal dus ook nog wel enige tijd in beslag gaan nemen, zelfs als ik er iedere dag aan zal kunnen werken. Kijk dus af en toe - of iedere dag - eens even of er weer een stukje reisverslag aan toe gevoegd is. Ik doe mijn best en ik hoop dat jullie een beetje met mij mee kunnen (na)genieten.

 

Enkele mensen die met ons deze reis gemaakt hebben wisten dat dit verslag er zou komen. Als die mensen contact hebben met weer andere reisgenoten hoop ik dat ze deze mensen wijzen op dit verslag, zodat ook zij de reis kunnen herbeleven.

Reacties kunnen gestuurd worden aan lschigt24@gmail.com 

Marokko

 

Ik had mezelf ooit beloofd nooit meer dan 2 uur in een vliegtuig te gaan zitten. Die belofte brak ik. Het mocht wel eens iets langer worden, maar ik zou alleen maar binnen Europa vliegen. Ook die belofte aan mezelf heb ik gebroken. En niet tot mijn spijt. 

Van 27 mei tot 6 juni maakten wij een prachtige rondreis langs de koningssteden van Marokko, waarvan hier een verslag 

 

Marokko 

Marokko ligt in Noord Afrika. Het grenst in het noorden aan de Middellandse Zee. De kustlijn heeft daar een lengte van zo'n 500 km. De andere kustlijn van Marokko bevindt zich aan de westkant. Deze kustlijn met de Atlantische Oceaan loopt tot aan Mauretanië en is zo'n 3000 km. lang. In het zuiden grenst Marokko aan Mauretanië (Westelijke Sahara), terwijl de oostkant wordt begrensd door Algerije.

 

Marokko is een koninkrijk

Sinds 1956 is Marokko onafhankelijk en een zelfstandige staat. Grote voorvechter was sultan (= koning) Mohammed V. Helaas stierf deze geliefde koning al vrij spoedig na de onafhankelijkheid (1961). Zijn zoon Hassan II werd de nieuwe koning. Hij regeerde echter op een nogal tirannieke wijze en het volk was er dan ook niet rouwig om dat hij in 1999 stierf en het koningschap overgenomen werd door Mohammed VI. Deze redelijk jonge koning hervormde het land naar een steeds opener en modernere stijl. 
De Islam is de overheersende godsdienst in Marokko (98%). De overige 2 % betreft Christenen en Joden.
Marokko is 11 keer zo groot als Nederland, inclusief de Westelijke Sahara, en heeft ca. 37.500.00 inwoners.

 

De vlag van Marokko

De vlag van Marokko bestaat uit een vijfpuntige groene ster (pentagram - zegel van Salomo) op een rode achtergrond. De symboliek achter de vijf punten van de ster is niet eenduidig. De één houdt het erop dat de vijf punten staan voor liefde, plezier, wijsheid, vrede en hoop. Een ander denkt dat de vijf punten vijf stammen in Marokko vertegenwoordigen. 

 

De Koningssteden

  • De koningssteden van Marokko zijn Marrakesh, Fès, Meknez en Rabat. Zij waren door de eeuwen heen ooit hoofdstad van Marokko, omdat ze betekenis hadden op economisch, politiek of religieus terrein. 
    Iedere stad had daarnaast ook zijn eigen kleur. Marrakesh was de rode stad, Fès was de blauwe stad, Meknez de groene en Rabat de witte. De taxi’s in deze steden dragen dan ook deze kleuren. 

Over de schijfwijze van de diverse steden is nog al wat af te dingen: is het Marrakesh of Marrakech, is het Mechnez, Megnes of Meknez?

Hoe dan ook: ik heb me voorgenomen een keuze in de schrijfwijze te maken zoals hierboven dikgedrukt staat en deze schrijfwijze het hele verslag door te gaan gebruiken.

 

Door op de foto's hieronder te klikken kom je steeds op een volgend deel van mijn verhaal.

 

Rabat en Meknez
(nog niet beschikbaar)

Fès
(nog niet beschikbaar)

Ouarzazate en de Dadeskloof 
(nog niet beschikbaar)

in de Sahara
(nog niet beschikbaar)

Ourika - Valley
(nog niet beschikbaar)

Bij een Berberfamilie thuis
(nog niet beschikbaar)