Plezierenvertier.nl

Greenwich                                             

"Het dorp aan zee":  

 

Zo wordt deze 30.000 inwoners tellende wijk in Londen vaak genoemd.

Wie zich wil ontspannen - na een flinke werkweek in het altijd bedrijvige Londen - trekt hier naar toe.

Volop ontspanning aan het water,  in het Greenwich Park,  in het maritiem museum, in de markthal of op één van de terrasjes in dit gezellige stadsdeel.

 

De wijk is tot werelderfgoed aangewezen.

 

De universiteits gebouwen (University of Greenwich):

De gebouwen waren in de bron van hun bestaan een hospitaal voor zeelieden en later het Old Royal Naval College, vrijvertaald: de Koninklijke Zeevaartschool. Het ontwerp is van Christopher Wren, tevens de man met de creatieve ideeën achter st. Paul's Cathedral. Sinds 1998 worden de gebouwen benut door The University of Greenwich, een conservatorium en een dansacademie. In het poortgebouw zetelt de VVV met een kleine tentoonstelligsruimte over de geschiedenis van het gebouwencomplex en is er een horecagedeelte met oude zaken die herinneren aan de scheepvaart en aan een brouwerij. Op het universiteitsterrein zijn nog 2 kapellen te bezichtigen.

 

toegangspoort University of Greenwich

hek met zicht op de Theems

universiteitsgebouwen met Kapel

 

The Royal Observatory:

Als je heuvelopwaarts loopt richting The Royal Observatory - klein kuitenbijtertje - kun je genieten van prachtige uitzichten op Londen. 

Op de top vind je het Royal Observatory, het London's Planetarium, en de zgn. "nullijn", waar de tijdsatndaard GMT is vastgesteld:
de Greenwitch Mean Time: als hier 's middags de zon in het zuiden op haar hoogste punt staat is dat 12.00 exact, lokale tijd.

 

 

 

 

The Cutty Sark:      

 

De Cutty Sark is een klipper, een driemaster, gebouwd in 1869. 
Het was ooit het snelste theeschip ter wereld. 
De thee werd in China gehaald. Hoe sneller de thee vervoerd werd, hoe verser de thee bleef, hoe hoger de prijs was die men kon vragen. Snelste tijd voor de Cutty Sark was 69 dagen.

Het schip is gerestaureerd en te bezichtigen. Het ligt in een dok tegenover The University of Greenwich. 

 

 

zicht op mariniersmuseum

Toegang tot tunnel onder de Thames

zicht op Londen vanaf
The Royal Observatory

 

terug