De Mosselman
Beeld: Jantje van Sluis
Jaar: 18-06-1981
Kunstenaar: Lou Boonman
Materiaal: steen en brons
Plaats: Yerseke - Ankerweg
Bijzonderheden: aan de voorzijde op de sokkel staat:
ter gelegenheid van de opening
van de: koningin Julianahaven
is dit beeld onthuld
op – 18 – 6 – 1981
door: h.k.h. prinses Juliana
aan de achterzijde op de sokkel staat:
de vissersvereniging "yerseke"
heeft de plaatsing
van dit beeld
mede mogelijk gemaakt
In het Belfort van het Zeeuws Vlaamse Sluis staat een beeldje geplaatst, dat van tijd tot tijd “de klok slaat”.
Ook staat van dezelfde figuur een beeld ..........................waar??? ....
Rondom het beeldje bestaat een legende: Tijdens de 80-jarige oorlog (1568 – 1648) veroverde Prins Maurits het stadje Sluis (1604). De Spaanse vijand was daar niet zo blij mee en besloot in 1606 een aanval op de stad te wagen om het zo weer in Spaanse handen te krijgen .
Ze hadden daarvoor een list verzonnen: men deed voorkomen dat men aan de zuidzijde van de stad de aanval in wilde zetten, terwijl aan de Oostpoort een leger klaar stond om binnen te vallen.
Dat zou gebeuren op het moment dat de klok van het Belfort zou slaan.
Dat was de afspraak met “Jantje van Sluis” de officiële klokkenluider. Deze zou echter ’s middags – tijdens de kermis – te veel gedronken hebben en had zijn zoon en neefje de opdracht gegeven de klok te laten luiden. Deze hadden de klok echter te enthousiast opgewonden waardoor deze vast sloeg en niet meer luidde. De Spanjaarden vermoedden een list en durfden het stadje niet in te nemen. Jantje van Sluis is sindsdien de held van het stadje
Jantje van Sluis is de bijnaam van een gekleurd houten beeldje uit 1424, dat is gemaakt door Jacob van Huse en dat in Sluis in het belfort staat en op gezette tijden de klok slaat.
Het belfort werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 verwoest, maar het beeldje bleef ongedeerd. Het is later in het gerestaureerde belfort teruggeplaatst en geeft sindsdien weer de tijd aan door elk kwartier op de klok te slaan.