Plezierenvertier.nl

fietstocht 1  -  tussen Kapelle en Reimerswaal

Door de tekst te selecteren en te kopiëren kunt u de fietstocht in Word "plakken" en vervolgens afdrukken.

 

 

Fietstocht 1:               tussen Kapelle en Reimerswaal.                                                                           Tip: verrekijker meenemen!         

Deze fietstocht (38,3 km) start vanuit Kapelle maar gaat ook voor een groot gedeelte  over het grond-gebied van Reimerswaal. Een mooie tocht door Oost-Zuid-Beveland, waarbij u door de dorpen Kapelle, Yerseke, Kruiningen en Hansweert fietst. U komt door de Kapelse Moer en de Yerseke Moer.                          

De route begint voor het gemeentehuis aan het Kerkplein in Kapelle (Zuid-Beveland).
Voor meer informatie en foto's van Kapelle zie:       http://www.yurls.net/nl/page/976398#topboxes


U vertrekt vanaf het kruispunt en staat met uw rug naar het gemeentehuis, daar waar de twee beelden aangebracht zijn: de lakenwever en de fruitplukster. Na 30 meter volgt de eerste bezienswaardigheid aan Uw rechterhand: het geboortehuis van Annie MG Schmidt (zie plaquette op de muur).

Vervolgens gaat u de 1e weg rechts (Biezelingsestraat) en dan de 1e links (Mauritsstraat). Deze straat uit fietsen en rechtdoor blijven rijden (Spaarlingstraat); einde Spaarlingstraat oversteken naar  de Ambachtsherenwegeling. Dit is het begin van "De Bok", een - weliswaar klein - maar geliefd wandelgebied.

Aan het eind van deze weg is er een T-splitsing. Ga hier rechtsaf het fietspad op. Na 400 meter gaat u linksaf het fietspad op en het bos in. Na het bruggetje rijdt u rechtdoor (een schelpenpaadje) dat u volgt tot aan de weg. Daar gaat u linksaf (Dankerseweg).

Tip: In de bocht waar de Dankerseweg overgaat in de Tekenburgseweg ligt de Kapelse Moer. Een bord vertelt u wat hier kunt aantreffen. U kunt het doodlopende weggetje in gaan om planten en vogels te bekijken.

 U rijdt de Tekenburgseweg uit tot het einde en steekt daar de weg over (pas op!) en gaat rechtsaf het fietspad op (Postweg).  Ná het passeren van de Postbrug (mooi fotopunt!!) gaat U direct rechtsaf (richting Vlake).

passeren van de Postbrug (mooi fotopunt!!) gaat U direct rechtsaf (richting Vlake).

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • U fietst over het fietspad direct langs het kanaal (buitendijks); u moet er dan wel rekening mee houden dat u na + 2800 meter (voorbij het bord “beweegbare brug”) met uw fiets de dijk over moet steken (er is wel een fietsgoot)
  • U fietst over de verkeersweg (binnendijks); wel wat meer autoverkeer.

In beide gevallen komt u na 2800 meter aan bij de Reeweg. (horecapunt zorghoeve Sequioahof).

 

Volg de Reeweg gedurende ongeveer 2 kilometer (knp 65 en 58) en ga dan rechtsaf (Eversweg - fietsknooppunt 64).
U komt nu in natuurgebied Yerseke Moer.    Fiets steeds rechtdoor – knp 64 -  (Steeweg)het dorp Yerseke binnen.

 

Ná huisnummer 44 gaat u rechtsaf (Ambachtsherenlaan). Deze laan rijdt u uit tot bijna het einde en gaat dan links het fietspad op (Schuitweg): let op tegenliggers!!). De volgende rotonde neemt u driekwart (Breeweg). Bij de volgende rotonde rechtdoor – (2e afslag: nog steeds de Breeweg). Even verder houdt u rechts aan (Oudetorenstraat) en vervolgens gaat u 2e straat rechtsaf (Bernhardstraat).

Tip: Voor u de route vervolgt kunt u ook nog even een kijkje nemen in het dorp Yerseke. Daarna pikt u de route weer op bij de Bernhardstraat.

Einde Bernhardstraat gaat u Linksaf (Marijkelaan). Einde weg (T-splitsing) linksaf: Lange Ville. Aan het eind linksaf de Molendijk op en even verder gaat u rechtsaf Molenpolderweg (blijf aan de voet van de dijk fietsen).(tot hier: 16 km. afgelegd)
TIP: gaat u naar links dan kunt u een kijkje nemen bij de oesterputten en de mossel- bedrijven! 

U volgt de Molenpolderweg - die over gaat in de Molendijkseweg - tot + 10 meter voor de dijk die dwars op deze weg staat (ter hoogte van drukkerij Zoeteweij). Hier gaat u linksaf; u fietst dus aan de onderkant van de dijk. (Molendijk).Aan het eind van de Molendijk gaan we linksaf en direct rechts het dijkje op (Kaasgat). Bij de T-splitsing rechts aanhouden (koffieterras + landwinkel "De Plantage") en bij de volgende splitsing linksaf.

Na het passeren van de spoorweg volgt u het fiestpad tot aan de Rijksweg. Hier steekt u over (let op: 2 rijbanen) en gaat rechtdoor de Burg. Elenbaasstraat in.

Bij het huis op  nummer 17/19 kunt u zien hoe hoog het water hier in 1953 heeft gestaan. Bijna aan het eind van deze straat staat bij de kerk een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de watersnoodramp; het monument is gemaakt door Jan Wolkers; de tekst is van A. Roland-Holst; tevens staat hier een gedenksteen voor de gevallen in WO II). 

Zie ook:  https://www.plezierenvertier.nl/verzamel-plezier/ansichtkaarten/standbeelden-1/watersnoodramp-1953 

Aan het eind linksaf en vervolgens de tweede straat rechts (Voorhoute) en na 100 meter linksaf (Slagveldstraat). Bij de "Oude molen"  steekt u over en volgt rechtsaf het fietspad dat even later links afbuigt richting camping den Inkel (100 meter voorbij het zwembad).  (terras - tot hier:24,4 km. afgelegd).

Na zwembad Den Inkel gaat u rechtsaf (Polderweg). Bij de Zeedijk (let op: monument watersnoodramp!) gaat u rechtsaf en blijft u de Polderweg volgen die overgaat in de Zwarteweg. Op de Zwarteweg neemt u de 1e straat links (Hazenburg).  

De Nieuwbouwwijk die u hier links van u ziet is gebouwd op het veerplein van waar tot maart 2003 de veerpont vertrok van Kruiningen naar Perkpolder.

LET OP!!:  Aan het einde van Hazenburg moet u uitkomen op de Sluisweg. Dat is de weg onder aan de voet van de dijk waar u op bent uitgekomen en langs de watergang. U moet hier zelf even kijken hoe u daar het handigst komt. Op het moment van het schrijven van deze route was daar nl het een en ander opgebroken. Op de Sluisweg gaat u linksaf en aan het eind naar boven de dijk op (eigen weg). Boven aangekomen gaan we rechtsaf en volgen het dijk-fietspad tot voorbij de slagboom bij de radarpost.

 

Daarna links het fietspad op (bordje: Jo de Roo tourtocht). Aan het eind van het fietspad nog even de gewone weg volgen en  na + 150 meter kun je linksaf het sluizencomplex van Hansweert op fietsen.

 

LET OP!!:  je weet nooit van tevoren welke sluisdeuren geopend zijn. Hoe en waar u de sluizen passeert wijst zich zelf door borden, lichten en/of afgesloten gedeeltes. Eenmaal de sluizen (en dus het Kanaal door Zuid-Beveland) overgestoken houdt u een beetje links aan. U ziet dan een vuurtorentje dat de ingang van het dorp Hansweert markeert.

 

De beschrijving van de route gaat verder vanaf het vuurtorentje:   (zie ook  *1) hieronder)

 Na het passeren van het vuurtorentje gaat u rechtsaf (Braakmanstraat); na 50 meter links aanhouden (Scheldestraat); einde Scheldestraat linksaf en direct weer rechtsaf (Boomdijk).  Vóór de zeedijk gaat U rechtsaf.  Na 700 meter kunt U links de dijk op fietsen. U rijdt dan direct langs de Westerschelde. 

(*2) Aan het einde rijdt U de dijk weer af, passeert het viaduct en  U komt uit bij de rotonde. Deze volgt U driekwart, U passeert motel de Caisson aan de voorzijde, en u gaat 500 meter verder rechtsaf een fietspad op. Volg dit fietspad tot voorbij het Marktplein; ga hier rechtsaf en direct weer linksaf (Noordstraat). 

Einde Noordstraat gaat u links en direct weer links: Nieuwe Kerkstraat. Na 200 meter gaat u rechtsaf (Biezelingseweg).

Aan uw linkerhand ziet u de AMG Schmidtwijk met straten als Floddertje, Petteflet, Minoes, Jip en Janneke, e.a.

 

Na 400 meter gaan we rechtsaf  door een tunneltje met allerlei voorstellingen uit het werk van AMG Schmidt. Als je het tunneltje uitkomt fiets je tot voor het station van Kapelle.

Ga hier linksaf (van der Biltlaan). Aan het eind van deze straat staat U na + 38,5 km weer terug op uw startpunt: het gemeentehuis van Kapelle.

 

 

*1)  Wat als u na het passeren van het sluizencomplex níet bij het vuurtorentje uitkomt? Blijf dan de weg langs de zeedijk volgen en u komt dan uiteindelijk vanzelf langs het bedrijf vdS (van der Straten). Kies daarna voor het fietspad direct langs het water (knp 84)en pik de routebeschrijing dan weer op bij *2).

 

Ik heb deze tocht met veel plezier en zorg geschreven en hoop dat het aan uw verwachtingen heeft voldaan.  Ik zou het heel prettig vinden als U een reactie (ook evt. verbeteringen of wetenswaardigheden betreffende deze tocht) zou willen plaatsen via het berichtenformulier op mijn website www.plezierenvertier.nl   (onderaan de 1e pagina)

 

Kapelle, 24 mei 2018                                                                                                                          Louis Schigt.